Açık öğretim lisesi için sağlanan fırsat eşitliğini açıklamadan önce bu sistem hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım. Açık lise nedir ve bu tür bir eğitim hakkı kimlere sunulmaktadır? Ya da açık lise eğitimi alabilmek için ne yapmak gerekir? İşte lise açık öğretim için bilmeniz gerekenler;

Açık Lise Nedir?

BTÜ-SEM’den minik dahilere eğitim BTÜ-SEM’den minik dahilere eğitim

Açık öğretim lise Türkiye’deki ortaöğretim sistemi içerisinde yer alan bir eğitim modelidir. Geleneksel lise eğitiminde olduğu gibi açık liseler de öğrencilere diploma vermektedir. Ancak açık liselerde eğitim esnek bir yapıya sahiptir. Öğrenciler derslerini okulda değil, kendi belirledikleri yer ve zamanda alabilirler. Ayrıca dersler uzaktan eğitim yoluyla sunulmaktadır. Bu sayede öğrenciler iş veya diğer kişisel nedenlerden dolayı eğitimlerini aksatmak zorunda kalmazlar.

Açık Lise Giriş ve Sistemi

Açık Lise Türkiye’de lise öğrenimini tamamlamak isteyen ancak geleneksel lise eğitimine devam edemeyen bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulmuş bir eğitim sistemidir. Açık Lise giriş süreci her yılın Ekim ve Mart aylarında yapılan sınavlardan elde edilen başarı sonuçlarına göre belirlenir. Sisteme giriş için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Meb Açık Lise sistemi öğrencilere farklı öğrenme seçenekleri sunmaktadır. Öğrenciler kendi hızlarına ve öğrenme kapasitelerine göre bir eğitim planı oluşturabilirler. Ayrıca, bu sistem öğrencilere esneklik sağlar ve iş ya da diğer kişisel nedenlerden dolayı düzenli bir lise eğitimine devam edemeyen öğrenciler için de ideal bir çözüm sunmaktadır.

Açık Lise Giriş Koşulları

Açık liselere kayıt olmak için öğrencilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar geleneksel liselerle benzerdir. Açık Lise öğrenci girişi için öncelikle 8 yıllık kesintisiz eğitim almış olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin yaş sınırı bulunmaktadır. Türkiye’deki açık liseler 18 yaşını dolduran herkesi kabul etmektedir. 

Açık Lise Sistemi Avantajları Nelerdir?
Açık öğretim lisesi aöl öğrencilerin eğitim almasını sağlamak için birçok avantaj sunmaktadır. Öncelikle öğrencilere esneklik sağlayarak iş ya da diğer kişisel nedenlerden dolayı düzenli bir lise eğitimine devam edemeyen öğrencilerin eğitimlerini tamamlamalarına imkan tanımaktadır. Öğrencilerin kendi belirledikleri yer ve zamanda ders çalışabilme imkanı eğitimlerini aksatmadan sürdürmelerine destek olmaktadır.
Açıköğretim lisesi öğrencilere kendi öğrenme hızlarında ilerleme imkanı sunarak öğrencilerin zayıf oldukları konulara daha fazla zaman ayırmalarını sağlamaktadır. Böylece öğrencilerin daha iyi anlama ve kavrama sağlamalarına yardımcı olacaktır.
Ve en önemlisi açık öğretim lise girişi ekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin eğitim alma şansını arttırır. Geleneksel okullarda eğitim almak için bazı maddi koşulların sağlanması gereklidir. Açık lise sistemi maddi sıkıntısı olan öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerine olanak tanır.

Açık Lise Sistemi ve Türkiye’deki Etkileri
Açık Lise sistemi Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliği sağlayarak öğrencilerin eğitim hayatına etmelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu sistem özellikle maddi durumu yetersiz olan bireyler için önemli bir imkan sunmaktadır. Ayrıca engelli bireylerin de eğitimlerini tamamlamalarına destek olmaktadır.
Açık Lise eğitimi iş hayatında da önemli bir rol oynamaktadır. Öğrenciler Açık Lise sistemi sayesinde iş hayatlarına daha erken atılabilme fırsatı elde edecektir. Bunun yanı sıra üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için de önemli bir seçenek olabilmektedir. Açık Lise sistemi sayesinde öğrenciler sınavlara daha iyi hazırlanarak üniversite hayatlarında başarı gösterebilmektedir. 

Açık Lise Sistemi Türkiye’de Nasıl Yaygınlaştı?
Türkiye’de açık lise sistemi 1970’li yıllarda başlatılmıştır. O dönemde sadece birkaç ilde hizmet veren açık liseler zamanla tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Günümüzde Türkiye’deki tüm il ve ilçelerde açık liseler bulunmaktadır.
Açık lise sistemi son yıllarda daha da yaygınlaşmıştır. Bunun en önemli nedeni COVID-19 pandemisi nedeniyle geleneksel okulların kapanması ve uzaktan eğitime geçilmesidir. Bu süreçte online olarak eğitim verilmesi birçok öğrencinin eğitimine devam etmesine olanak tanımıştır.

Naci Aygün