İskilip Dolması Tarihçesi

Çorum’un İskilip ilçesinde; Deveci ve Köse Dağı eteklerindeki köylerde yapılmakta olan Ca Dolması olarak da bilinen geleneksel bir yemektir. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmekle birlikte ilçede ki bazı işletmeler tarafından da her gün hazırlanarak müşterilere sunulmaktadır.

Çorum'un tescilli lezzeti sahneye çıktı! İskilip'te yılın ilk çilek hasadı yapıldı Çorum'un tescilli lezzeti sahneye çıktı! İskilip'te yılın ilk çilek hasadı yapıldı

İskilip Dolması Malzemeleri Nelerdir  (8-10 Kişilik)  

1 kg Akçeltik pirinci 
3 kg kemikli dana eti (antrikot veya kontfille bölümleri) 
300 g tereyağ 
1 su bardağı zeytinyağı
2 orta boy kuru soğan
1 cay kaşığı karabiber
Tuz
“Ca” adı verilen bez torba
Kazan Eti Sosu İçin:
Bir yemek kaşığı tereyağı 
Bir yemek kaşığı zeytinyağı
Bir soğan
Tuz 

İSKİLİP DOLMASI NASIL YAPILIR

500 g iri tuz 3 litre su ile kaynatılır. Kaynarlığı savrularak giderildikten sonra pirinç ıslatılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar tereyağı ve zeytinyağı ile iyice kavrulur. Karamelize rengi alınca pirincin ölçüsüyle bire bir ölçek su verilir. Su kaynayana kadar pirinçler tuzlu sudan akıtılarak nişastası kalmayacak şekilde iyice yıkanır. Kaynayan suyun içerisine pirinç ilave edilerek salma pilav pişirilir. Pirinçler diri kalacak şekilde ocaktan alınarak, ara ara karıştırılıp, iyice soğutulur. “Ca” denilen özel torbaya soğuk pilav doldurulur. Dolma kazanının dibine tereyağı ve zeytinyağı konarak etler çok az kızartılır. İçerisine tuz ve iki parçaya ayrılan soğan ile etlerin üzerini bir parmak aşacak şekilde su ilave edilir. Kazanın içine saçayağı konur ve üzerine de tepsi ters kapatılır, önceden yarım pişirilen pilav ile doldurulan “Ca” torbası tepsinin üzerine konur. Parşomen kağıdı ile torbanın etrafı örtülür. Kazanın kapağı kapatılıp bir tek buhar deliği bırakılarak etrafı hamurlanır. İskilip Dolması’nın pişme süresi miktara göre değişir. Büyük dolma kazanlarının pişmesi 13 saati bulurken, bu tarifimizdeki miktar az olduğu için 4 saat kısık ateşte pişirmek yeterlidir. Kazan açılınca “Ca” torbası alınarak dolma boşaltılır, biraz et suyu ile terleme yapılır. Lenger denen sunum kabına alınan dolmanın üzerine kazandan çıkartılan iri didilmiş etler yerleştirilip; üzerine biraz et suyu gezdirilir, üzerine tercihen karabiber serpilir. Dolmadan önce şehriye çorbası, dolma ile birlikte sirke salatası ve sonrasında helva ile birlikte servis edilir. İskilip dolmasının mutfaklarda tarif üzere hazırlanması zor olduğundan, İskilip’te yenmesini özellikle tavsiye ediyoruz.