Yeni yılın gelmesiyle birlikte birçok sektördeki zam oranları belli olurken özel sektördeki milyonlarca çalışanın beklediği gelişme de yaşandı. Özel sektörde çalışanlara ne kadar zam yapılacağı merak edilirken konuyla ilgili ünlü uzmanın tahmini çok can sıkacak…

Haftanın ilk gününde yurtta hava nasıl? Haftanın ilk gününde yurtta hava nasıl?

Özel sektör çalışanları zamlı maaşlarını 1 Şubat’tan itibaren alacak. Fakat zam oranlarını belirleyen faktörler ile ortalamalarla ilgili belirsizlik hakim. Mali müşavir Muhammet Bayram, herkesin merak ettiği konuyla ilgili açıklama yaparak akıllara takılan soruları yanıtladı…

Bayram, "Asgari ücret, memur ve emekli maaşları belli oldu. Sıra artık özel sektörde, 1 Şubat itibarıyla özel sektör zamlı maaşlarını alacak. Burada baremler var. Yüzde 49’luk asgari ücret artışı var. Yüzde 49.25’lik memur ve memur emeklisine artış var. Yüzde 42.60 oranında SSK ile Bağkur emeklilerine artış yapıldı. Yıl sonu enflasyonu ise yüzde 64.77 olarak açıklandı. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak her bir işletme kendi açısından bir ücret skalası belirleyecektir. Ücret skalası belirlenirken, daha az maaş alana daha fazla zam yapılması, daha fazla maaşı olana daha az artış yapılması gündeme gelebilir veya performans iyileştirmeleri yapılabilir. Maaş veren şirketler bunu performansa bağlı olarak da düşünebilir. ‘Şu kadar satış yaparsan, iş yaparsan maaşın bu olabilir’ şeklinde bir belirleme yapabilir." İfadelerini kullandı.

MAAŞLARI BELİRLEYEN ETMENLERİ AÇIKLADI

Bayram’ın görüşlerine göre, özel sektörde ortalama olarak son altı aylık enflasyon farkı kadar yani %40 oranında bir artış yaşanabilir. Fakat, sıkı para politikasından dolayı krediye erişimde sıkıntı yaşanması, şirketlerin maaş zamlarını kaldırıp kaldıramayacağı konusunda belirsizlik yaratıyor. Asgari ücret artışının bütün sektörleri ilgilendirmediğini söyleyen Bayram, düşük ücret alanlara asgari ücret oranında zam yapılmasının beklenebileceğini söyledi.

Merkez Bankası tarafından belirlenen yıl sonu enflasyon hedefinin %36 olduğunu anımsatan Bayram, bu hedefin üzerinde bir artış beklenirse, zam oranlarının da bu yönde artabileceğini aktardı. Fakat, önümüzdeki yıllarda enflasyonda düşüş olması ve belirlenen hedeflere yaklaşması halinde, zam oranlarının da bu doğrultuda düşebileceğini vurguladı.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI NE KADAR ZAM ALACAK?

Özel sektör şirketlerinin genellikle %40 oranında bir zammı kabul ettiğini aktaran Bayram, bunun üzerinde bir artışın mümkün olmadığı görüşünü paylaştı.