Çikolatalı ve kremalı bir lezzet olan ekler, tatlı severler için vazgeçilmezdir. İşte, pastanelerdeki gibi mükemmel ekler yapmanın sırları!

Kreması ve çikolata kaplaması ile ünlü ekler tatlısını evde yapmak sandığınızdan daha kolay. Bu tarif ile pastane kalitesinde eklerler yapabilirsiniz.

Misafirlerinizi etkilemek ve ailenize lezzetli bir sürpriz yapmak istiyorsanız, bu ekler tarifi tam size göre. Pastanelerdeki tatlıların tüm inceliklerini bu rehberde bulacaksınız.

MALZEMELER

Kreması için;

800 ml süt
1 yumurta sarısı
115 gr şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
70 gr un (yarım su bardağından 1 parmak fazla)
40 gr nişasta (yarım su bardağından 1 parmak az)
Yani un ve nişasta toplamda 1 su bardağı olacak
2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı veya margarin
1 paket vanilya
1 küçük Türk kahvesi fincanı soğuk süt
1 poşet krem şanti

Hamuru için;

100 gr tereyağı veya margarin
10 gr şeker (bir tatlı kaşığı)
1 çimdik tuz
200 ml su
1 paket vanilya
125 gr un (1 su bardağından 1 parmak fazla)
4 adet yumurta

Üzeri için;

100 gram sütlü çikolata
100 gram bitter çikolata

Dekor için;

25 gram beyaz çikolata
bardak ölçüsü 170 ml.

TARİF

Kreması için bir tencereye şeker, yumurta sarısı, süt, un ve nişasta eklenir. Koyu bir muhallebi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Pişen muhallebi sıcakken vanilya ve tereyağı eklenip yağ eriyinceye kadar karıştırılır.
Üzerine streç film örtülüp buzdolabına kaldırılıp soğumaya bırakılır.
Daha sonra bir fincan soğuk sütle krem şanti katılaşana kadar iyice çırpılır.
Tamamen soğumuş olan muhallebi de bir kez mikserle çırpılıp, ardından üzerine çırpılmış şanti eklenir ve ikisi birlikte tekrardan çırpılır. Kreması hazırdır. (Hatta bu krema 1 gün önceden yapılıp buzdolabında bekletilirse, daha kıvamlı ve lezzetli olur)
Hamuru için tencereye; su, tereyağı, tuz, şeker ve vanilya alınarak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine un boşaltılarak sürekli karıştırılır. Toparlanıp hamur halini aldığında yaklaşık 3-5 dakika daha ocakta karıştırılır ve hamur soğumaya bırakılır.
Hamur soğuduğunda içerisine tek tek yumurtalar ilave edilir ve mikserle karıştırılır.
Tamamen karışıp yapışkan bir hamur halini aldığında hamur sıkma torbasına doldurulur.
Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye ince uzun şeritler sıkılır. (fotolardaki gibi)
Önceden ısıtılmış 180 derece (alt-üst) fırın ayarında hamurlar 40-45 dakika pişirilir.
(Bu süre sonunda fırının kapağını açmadan pişen hamurları yaklaşık 25-30 dakika sıcak fırının içerisinde bekletirseniz daha iyi sonuç alınırsınız. Hamurlar tamamen kendini çekmiş olur)
Fırından çıkarılan ve soğumuş olan eklerler ortadan iki eşit parçaya kesilir.
Alt parçalara bol krema sıkılır ve kapakları benmari usulü eritilmiş çikolataya bulanarak kremanın üzerine kapatılır.
Bütün eklerlere aynı işlem uygulandıktan sonra arzu edilirse üzerlerine eritilmiş beyaz, sütlü veya bitter çikolata ile dekor verilebilir ya da fındık, fıstık v.s serpilebilir.

Bu kurabiyeye bayılmamak imkansız: Annenizin Portakallı Kurabiye tarifi Bu kurabiyeye bayılmamak imkansız: Annenizin Portakallı Kurabiye tarifi

Ev yapımı eklerleriniz, pastanelerde satılanlardan hiçbir farkı olmayacak. Bu tarifle, hem çikolatalı hem de kremalı ekler yapabilir, sevdiklerinizle birlikte bu enfes lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Şimdi mutfağa girin ve bu kolay tarifi deneyin; pastane eklerinin evdeki ustası siz olun. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi