Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çorum Özel İdaresi finansal desteği ile kapama bahçeler kurdu.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Osmancık İlçe Tarım Müdürü Sait Ekici 2019 yılı içerisinde Çorum Özel İdaresi katkısı ile 50 dekar kapama ayva bahçesi ve 250 metre alana sahip salep tarlası kurulduğunu bildirdi.

Fidanların ülke ekonomisine katkı amacıyla ücretsiz olarak bölge çiftçilerine ve lider çiftçilere dağıtıldığını bildiren Sait Ekici, katkısı geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Proje Koordinatörü Yüksek Ziraat Mühendisi Hayati Koca ise teknik detayları şu şekilde açıkladı:

"Bölgemizde uzun zamandır üretimi yapılan ve yoğun talep alan ayva yetiştiriciliğine doğrudan destek olmak amacıyla 50 dekar alana ayva fidanı dağımı yapıldı. Mevcut olarak bölgemizde sadece Osmancık İlçesinde bulunan kapama şeklinde ifade edilen büyük ayva bahçeleri bulunmaktadır. İl merkezimizden ve diğer komşu il ve ilçelerdense üretilen ürünlerimize talep gelmektedir. Bu göz önüne alınarak gelecek üretim dönemlerine dönük olarak planlamalar ve pazar arzları göz önüne alınarak ayva bahçeleri artırılmıştır. Rekolte olarak bu yıl 7 yaşındaki 5 dekar kapama ayva bahçelerimizden ortalama 35 ton üzerinde ürün alınmıştır. Getirisi yüksek bu üründe pazarlama ve kalite problemi yaşanmamıştır. İlimizde bulunan soğuk havası depolarımızda bölgemizde meyveciliğin gelişmesi amacıyla ayrı bir önem vererek üretin ürünleri bölgemizden almaktadırlar. Talep edilen ürünlerle üretim arasındaki acık çok fazladır, amacımız bu farkı hızla kapatarak ülke ekonomisine katkı sağlayarak sürdürülebilir tarım politikalarımızı devam ettirmektedir.

Katma değeri yüksek ürün yetiştiriciliği konusunda ise ilçemiz Doğan Köyünde iki adet üreticilerimize 250 metrekare alana sahip salep tarlası kurulmuştur. Bu alanlara yaklaşık 5000 adet salep fidesi dikilmiştir. Hasat zamanı ortalama 1 kğ salep yumrusu 50-60 TL arasında fiyatla pazarlanmaktadır. Yoğun bir talep vardır. Buradaki esas amacımız ormanlarımızdaki doğal dengeyi korumak, orman köylüsü ve küçük işletmelerin karlı bir üretim yapmalarını sağlamaktır. Parçalı arazi yapısı ve küçük ölçekli tarım arazilerine sahip ve doğal olarak salep yetişe bilen alanlarda bu proje kapsamında katma değeri yüksek salep bitkisi yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Salep bitkisi yumru ile çoğaldığından kültürü zordur. Biz bu yumruları 3 yıl boyunca çoğaltarak üreticilerimizin 1 dekar alanda yetiştiricilik yapmasını hedefliyoruz. 1 dekar salep bitkisinin geliri 70-100 bin lira arasını bulmaktadır. Tespit edilen salep çeşitlerinin bölgemize uyumları ve sonuçları değerlendirilecektir. Uzun yıllar pazarlama problemi olmadığından fide üretimi yapılmak suretiyle de üretimler yapılması hedeflenmiştir."