Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de son 10 yılda çeltik üretiminin yüzde 24,8 arttığını söyledi. 
Bayraktar,  “Ülkemizde çeltik üretimi belirli seviyeye gelmiş, yeterlilik düzeyi geçmiş yıllara göre artmıştır. Bu üretim seviyesinin korunması ve daha da artırılması çiftçimizin çeltikten elde ettiği gelire bağlıdır” dedi.
Bayraktar, çeltiğin üretimi masraflı ve zor bir ürün olduğunu söyledi.
Çeltiğin üretim miktarları hakkında bilgi veren Bayraktar şöyle konuştu: “Ülkemizde üretim bakımından tahıllar içinde buğday, arpa ve mısırdan sonra gelen çeltik, çok miktarda suya ihtiyaç duyan bir tarım ürünü olması nedeniyle üretimi masraflı ve zor bir üründür. Son 10 yıla baktığımızda çeltik ekim alanlarının yüzde 20,7 artışla 995 bin dekardan 1 milyon 201 bin dekara, üretimin yüzde 24,8 artışla 753 bin tondan 940 bin tona yükseldiğini görüyoruz. 2008 yılında dekara 757 kilogram olan çeltik verimi, 2011’de 905 kilograma kadar çıktı. 2017 yılında 821 kilogram olan çeltik verimi, geçen yıl verimdeki düşüşle birlikte 782 kilograma indi.”
 

“BU YIL ÇELTİK ÜRETİMİ 975 BİN TONA ULAŞACAK”
Bu yıl çeltik üretiminin geçen yıla göre yüzde 3,7 artışla 975 bin tona ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Bayraktar sözlerine şöyle devam etti: 
“Geçen yıl da üretimde yüzde 4,4’lük bir artış vardı. Bu seviyede çeltik üretimi ülkemizde hiç görülmedi. Üretimdeki artışa rağmen tüketimdeki hızlı yükselmenin de etkisiyle hala ülke pirinç ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. En son 2018/2019 verilerine göre pirinçte üretim açığımız yüzde 32,8’i bulmaktadır. Sadece 2018 yılında 59 bin 625 ton çeltik, 191 bin 61 ton pirinç, 26 bin 810 ton kahverengi pirinç ithalatı gerçekleştirilmiştir. İthalata 2018 yılında 145 milyon dolar, 10 yılda 1 milyar 667 milyon dolar döviz ödenmiştir.”
 

“ÇİFTÇİNİN BORCU ACİLEN FAİZSİZ OLARAK ERTELENMELİ”
İklim şartları çeltik üretimi için iyi gerçekleşse de bu yıl artan girdi maliyetleri ve faiz oranlarının üreticinin maliyetlerini arttırdığını belirten Bayraktar sözlerine şunları ekledi: “Çiftçi ekime borçla başlamıştır. Gübresini, ilacını borçla almış, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artıştan etkilenmiştir. Çiftçilerimiz kredi borcunu ödeyemiyor. Çoğu çiftçimizin ise kredi ödeme vadeleri geçmiştir. Üreticinin bu sezonki kredi borcunun yanı sıra geçen yıldan ertelenen borcu da bulunmaktadır. Tüm borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesi mümkün değildir. Acilen çiftçilerimizin borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Çiftçilerimiz, borç ertelemesi kararını beklemektedir. Ülkemizde çeltik üretimi belirli seviyeye gelmiş, yeterlilik düzeyi geçmiş yıllara göre artmıştır. Bu üretim seviyesinin korunması ve daha da arttırılması çiftçimizin çeltikten elde ettiği gelire bağlıdır. Artık yapılan çeltik ithalatı geçmiş yıllardaki kadar ucuz değildir. Üretimin artırılması daha da önemli hale gelmiştir. Çeltik üreticimizin de borcunu ödeyebilmesi için ürün fiyatlarının yaptığı masrafı karşılayacak, borcunu ödeyecek aynı zamanda geçimini sağlayacak düzeyde artırılması oldukça önemlidir.”