Misafir Kalem

Çanakkale sadece bir şehir ya da bir zafer ismi değil aynı zamanda yüreklerin titrediği yerdir.

1683'te Viyana kapılarından geri dönmüş iki asırdan bu yana sürekli yenilgi yüzü gören toprak kaybeden bir devletin dost ve düşmanlarını şaşırtan büyük bir direniş ve savunma zaferidir. Çanakkale Deniz ve Kara Zaferi'nin en büyük özelliklerinden birisi de Cumhuriyete giden yolda milli mücadelenin kazanılmasında etkili olan subay ve komutan kadrosunun içinde barındırmasıdır. En başta Mustafa Kemal Atatürk, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir ve sonradan Cumhurbaşkanı olacak Cemal Gürsel dahi Çanakkale’de topçu teğmen olarak görev yapmıştır.

Bundan dolayıdır ki Çanakkale Zaferi ve ruhu 21. yüzyılda sadece 105 yıl evvel kazanılan bir zafer olarak kalmamakla beraber aynı zamanda geleceğimizdir. Kısacası Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıkıp yüce Türk milletine armağan edildiği bir zafer ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözüdür.

Anadolu'nun her yerinden Rumeli’nin her bölgesinden yüzlerce Mehmet’in sonsuza kadar memleketi olmuştur Çanakkale. Bununla kalmayıp dünyanın “En eğitimli insan kaybı savaşı” olarak tarihe geçmiştir. Çünkü o dönem İstanbul’daki okulların neredeyse tümü cepheye gönüllü olarak katılmış ve bir daha “Geri dönmemek üzere” nice doktor, mühendis ve subay adaylara şehit olmuşlardır. 18 Mart Deniz Savaşı ise o güne kadar görülmemiş büyüklükte olan ve “dünyanın yenilmez armadası “ olarak tabir edilen birleşik donanmanın sadece bir günde irili ufaklı bir çok savaş gemisinin hezimete uğrayarak boğazın serin sularına gömülmesi ile ve geri çekilip bir daha gelmemek üzere kesin Türk zaferiyle noktalanmıştır.

Bir noktayı daha önemle arz etmek gerekirse, Siz değerli Osmancıklı hemşehrilerimizin de mukaddes Çanakkale topraklarında yüzlerce evladı yatmaktadır. Özellikle 25 Nisan dan itibaren başlayan kara savaşlarında Anadolu’dan gelen diğer yiğitler gibi “Bir daha dönmemek üzere” siperlerde süngü hücumlarında en ön saflarda da kahramanca çarpışarak mukaddes bedenleri Çanakkale topraklarına karışıp vatanın bağrında son uykularına dalmışlar ve şahadete ermişlerdir.

Bir gün Çanakkale’yi ziyaret ederseniz Çanakkale’nin her karış toprağında Osmancıktan ve diğer ilçelerden gelen nice Mehmetçiklerin isimlerini görecek ve içinizden bir şeylerin koptuğunu hissedeceksiniz......

Bu duygularla bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden yaşatan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; bu Savaşta bu Destan’da ordumuzun kahraman Mehmetçiklerini ve vatan uğrunda hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizin anısını yaşatmayı kendimize bir borç bilip bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyorum.

BUGÜN ALDIĞIMIZ HER NEFES ; BUNDAN 105 YIL ÖNCE VERİLMİŞ SON NEFESLER SAYESİNDEDİR...

Aziz ruhlarınız şad olsun....

Volkan ELDEM

Twitter adresi:

@volkan_eldem