Okulların açıldığı ve yeni eğitim-öğretim sezonunun başladığı bu günlerde kırtasiye ürününde kaliteye ve standarda uyulması konusunda uyarılar yapılıyor.

Osmancıklı kırtasiyeciler, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için ailelerin hazırlıklarının devam ettiğini hatırlatarak, veli ve öğrencilere yeni dönem öncesi kırtasiye ürünleri alırken dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Kırtasiye işletmecileri; "Merdiven altından, ne olduğu belli olmayan, ucuz ürünler almayın. Çünkü bunlar sağlıksız ürünler. Markasız ürün alarak çocuğunuzun hayatını riske atmayın. Güvenli kırtasiye ürünü kırtasiyeciden alınır" görüşlerini aktardı.

Kırtasiyecilerin konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"KIRTASİYE ÜRÜNÜNÜN ŞAKASI YOK..."

"2018-2019 eğitim öğretim yılının başlangıcında, çocuklarımız ve gençlerimiz için umutlu gelecek olan eğitim öğretim sürecini zehirlemeye, kâr hırsıyla niteliksiz, markasız, ucuz hammadde ürünleri pazarlamaya; çocuklarımızın sağlığı açısından kimsenin ve hiçbir şirketin hakkı yoktur. Okulların açılmasına yakın, tüm alış veriş merkezleri, marketler; kalitesiz, sağlığa zararlı, kullanışsız ve kısa sürede bozulmaya, yırtılmaya, dağılmaya müsait kırtasiye malzemelerini satışa sunmaktadır. Bu ürünlerin belli başlıları üzerine, şu olumsuz sonuçları açıklamak, geleceğimiz çocuklarımız için bir görev niteliği taşımaktadır. 

Çanta Grubu:

Ucuz hammadde, kalitesiz malzemelerden imâl edilen çantalar, ortopedik olmaması, sap kısımlarının, dikiş yerlerinin çabuk yırtılması, imâlinde kullanılan boyaların solunması ciddi sağlık sorunlarını, ortopedik sorunları beraberinde getirmektedir.

Boya Grubu:

Ucuz hammaddeli boyalar, eğitim için istenilen rengi vermekte yetersizdir. Kalitesiz boya hammaddeleri, kansorejen içeriğiyle çocuklarımızı, dokunma, soluma, ağız yoluyla temaslarla ciddi sağlık sorunlarını taşımaktadır.

Matara Grubu:

Mataralar, kalitesiz ucuz hammaddeli plastiklerden yapılmakta ve içine konulan içecekleri muhafaza edememekte ve doğrudan ağız yoluyla sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Defter Grubu:

Defterler, düşük nitelikli kâğıt hammaddelerinden imâl edilmektedir. Basit bir yazı yazma ve silme işleminde, yıpranmakta, yırtılmaktadır.

Yapıştırıcı Grubu:

Yapıştırıcılar, normal koşullarda dahi, temas, soluma sonucunda geçici duyu kayıplarına neden olabilmektedir. Buna ucuz hammadde, eklenince sağlığımızı tehdit boyutunun ne kadar büyük olduğu tartışmasızdır.

Oyun Hamurları:

Dokunma, soluma, tatma duyusuyla yakından ilgili olan oyun hamurlarında, taklit ve ucuz hammaddeli ürünler çocuklarımızın çok ciddi sağlık sorunlarıyla yüz yüze kalmasına neden olmaktadır.

Belli başlı kırtasiye ürünleriyle ilgili olarak, yapmış olduğumuz saptamalar, kamuoyunu ilgilendirmek ve sağlıklı geleceğimizi tehdit etmektedir.

Bu ve benzeri ürünler taklit olmasına, niteliksiz olmasına, kansorejen madde içermesine rağmen hatırı sayılır pahalılıkta satılmaktadır.

Kâr hırsıyla marketlerin, ucuz hammaddeden, niteliksiz kırtasiye malzemelerini satmaları; hem kırtasiyecilerin ürünlerini satmasını engellemekte, hem çocuklarımızın sağlığını tehdit etmekte, hem de yurttaş ucuz hammaddeli, pahalı ürünlerle aldatılmaktadır."