İmam Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi Kurma ve Koruma Vakfı Başkanlığı (İMVAK) Konferanslarının bu haftaki konuğu Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Kelam ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Öztürk oldu.

Doç. Dr. Yunus Öztürk İMVAK Konferans Salonu’nda 19 Nisan 2024 saat 20.00’de “Hz. Muhammed’in (SAV.) Hissi Mucizesi Yok muydu?” başlıklı konferansı gerçekleştirdi. 

Konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bulut, İl Müftü Yardımcısı Fatih Kaya başta olmak üzere birçok akademisyen, öğrenci, öğretmen ile akademik etkinliklere ilgi duyan vatandaşlar katıldı.

İMVAK mütevelli heyeti adına selamlama konuşması yapan Emekli Öğretim Görevlisi Ali Ilıca, konferansların ilgi ile takip edildiğini, yerel basının bu etkinliklere büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Yerel basın çalışanlarına ve etkinlikleri takip eden katılımcılara teşekkür etti. 

Daha sonra Doç. Dr. Öztürk sunumuna başladı. Doç. Dr. Yunus Öztürk; Hz. Muhammed’e hissi mucize verildiğine dair kanaatin İslam geleneğinin ortak bir düşüncesi olduğuna ancak son iki asırlık süreçte Hz. Muhammed’e hissi mucizenin verilmediğine yönelik yeni bir anlayışın ortaya çıktığına dikkat çekti. Yeni anlayışın kendisini Kur’an’ın hakemliği veya Kur’an’a arz gibi söylemlere dayandırdığını belirten Öztürk, bu tarz bir söylemin Hadisler ile İslam geleneğine yönelik menfi tavra ve hadislerin ve İslam geleneğinin Kur’an’a karşıt bir inancı Müslümanlara öğrettiği gibi bir düşünceye yol açtığına vurgu yaptı.

Öztürk, bu yeni inanca sahip bazı isimlerden bahsettikten sonra bu inancın Kur’ân’a arz yöntemini kullanarak Hz. Muhammed’e hissi mucize verilmediğine dair kanaatin delil olarak öne sürdüğü ayetleri ve bunların Kur’ân’ın iç bütünlüğü içinde nasıl anlaşılabileceği üzerinde durdu. Bu noktada müşriklerin Hz. Peygamber’den (sav.) mucize talep ettiğini aktaran ayetlerin genel değil özel (husûsî ) olarak değerlendirilmesi gerektiğine yani özel bir müşrik grubun özel bir talebine karşı olumsuz cevap verildiğinin düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Öztürk, Hz. Muhammed’e hissi mucize verildiğine delalet ettiğini düşündüğü ayetlerden çok sayıda örnekler sundu. Bu noktada müşriklerin Hz. Peygamber’e yönelttikleri sihirbaz ve sihir iddialarına yoğunlaşan Öztürk, bu ithamın bir kısmının müşriklerin gözleriyle gördüğü durumlara işaret ettiğine dikkat çekti ve bu durumun önceki Peygamberler’e yöneltilen sihir ve sihirbazlık ithamlarının ortak bir karakter arz ettiğine temas etti.

Çorumlu gönüllüler depremzede çocukların yüzünü güldürdü Çorumlu gönüllüler depremzede çocukların yüzünü güldürdü

Farklı bir yaklaşım ile de konuyu değerlendirmenin mümkün olduğunu ifade eden Öztürk, İslam geleneğinde ortaya çıkan farklı mezheplerin bu konudaki ortak tavrının da bir delil olabileceğini, aralarında birçok farklılık olan Harîcî, Şiî, Mu’tezilî, Ehl-i Sünnet mezheplerinin Hz. Muhammed’e hissi mucize verildiği konusunda ihtilaf etmemiş olmalarının kayda değer olduğuna dikkat çekti ve bu yöntemi ihtilaftan rahmet türetmek şeklinde isimlendirirdi. Bu mezheplerin doğal sistemleri içinde birbirleri ile birçok ihtilaf yaşadıkları ve yer yer birbirlerine karşı sert bir üslup taşıdıkları için bir araya gelip anlaşmalarının mümkün olmadığı; dolayısıyla Hz. Muhammed’e hissi mucize verildiğine dair inançlarının oluşmasında “müslümanların uydurulmuş din” gibi bir vehme kapılmaları için herhangi bir neden bulunmadığı üzerinde durdu. Öztürk’ün sunumunun ardından dinleyiciler tarafından katkı ve yorumlar yapıldı. 
Soru ve cevaplardan sonra Emekli Öğretim Görevlisi Ali Ilıca İMVAK mütevelli heyeti adına, Doç. Dr. Yunus Öztürk’e teşekkür etti. Bir sonraki proğramda deizm konusunun anlatılacağını, Çorumluların bu etkinliklere katılımlarını önemsediklerini ve beklediklerini söyledi.