Bilenler eski Kırkdilim yolunu kullanıyor, burayı bilmeyenler Harmancık yolunu ya da Merzifon’u dolaşmak zorunda kalıyor. Ancak herkesin talebi bir an önce Kırıkdilim Yolunun tekrar trafiğe açılması.

Çorum’daki en büyük bir yatırımlardan birisi olan Kırkdilim Tünelindeki çalışma hummalı bir şekilde devam ediyor. Tünelin Kırkdilim Köyünden giriş kısmında yapılan çalışma nedeniyle yol trafiğe kapatıldı. Alternatif güzergah olarak da Harmancık-Sıtma-Çamlıca Köy yolu belirlendi. Hem uzak hem de meşakkatli bir yol olması nedeniyle bu güzergah kısa sürede sürücülerin çilesi haline geldi.

ESKİ KIRKDİLİM YOLUNU KULLANIYORLAR

Bu yolu uzak bulan sürücüler eski Kırkdilim Yolunu kullanmaya başladı. Eski Kırkdillim yolu Harmancık Köy yoluna nazaran daha kısa bir güzergah. Ancak yol asfalt olmadığı için burada da toz sıkıntısı var. Yine de bu yolu bilen sürücüler Harmancık Yolundan gitmektense burayı tercih ediyor.

SÜCÜLERİN KIRKDİLİM TALEBİ: SADECE GİRİŞTE ÇALIŞMA VAR, YOL TRAFİĞE AÇILABİLİR

Sürücüler Kırkdilim Yolunun sadece giriş noktasında trafiğe engel çalışma olduğunu belirtiyor. Dolayısı ile 50 -100 metre bir servis yolu ile Kırkdilimin trafiğe açılabileceğini, sürücülerin de bu çileden kurtarılabileceğini ifade ediyorlar.

İKİNCİ TALEP ESKİ KIRKDİLİM YOLU

Sürücülerin ikinci talebi ise eski Kırkdilim Yolunun asfaltlanarak Gözübüyük Köyü yolundan Kırkdilime bağlanması. Eğer bu çalışma yapılırsa Kırkdilim Köyünden eski Kırkdilim Yoluna giren sürücüler Gözübüyük Köyü yolundan tekrar Kırkdilim Yoluna bağlanacaklar. Bu güzergah Harmancık Köy yoluna göre çok kısa bir alternatif olacak. Halihazırda sürücüler bu yolu zaten kullanıyor ancak Gözübüyük yolu bağlantısı kapalı olduğundan Laçin’e kadar asfaltsız yolu kullanmak zorunda kalıyorlar.

SÜRÜCÜLÜLERİN KIRKDİLİM YORUMU: NE DEDİLER, NE İSTİYORLAR?

Senelerce eski Kırkdilim Yolunu kullandığını belirten Serdar Akman “Ben bir şoför olarak Harmancık Yolundan ziyade ufak araçların Kırkdilimin içinden eski yoldan gitmesini tercih ederim. Tünelin alt tarafında bağlantısı var yolun zaten. Ufak araçları Kapılıkayanın oradan gönderirlerse daha güzel olur. Burası kısa, harmancık yolu kadar da dik değil. Tünelden önceki eski yol burası” diyerek eski Kırkdilim Yolunun asfaltlanmasını ve Harmancık Yolu yerine trafiğin küçük araçlara buradan verilmesini istiyor.

İşi gereği Çorum – Osmancık arasında sürekli seyahat etmek zorunda odluğunu ve eski kırkdilim yolunu tercih ettiğini belirten Burak Demirci de “Kırkdilimin sadece girişinde çalışma var. O yol açık. Alternatif olarak da bu yol kestirme, daha mümkündür. Dağdan inip çıkması 20 kilometre inip, 20 kilometre çıkıyorsun ki şu sıcakta arabaların çoğu da yolda kalmıştır yani. Buna bir çare bulunsun. İşte bu alternatif yol kısa, burayı bilen geliyor, bilmeyen de gelmiyor. Buraya bir asfalt dökülsün en azından. Kilometre bazında da avantajlı zaten. İnsanlarımız bu yolu kullansın. Biz Osmancık’a gitmek için dağ yolunu kullanmak zorunda kalıyoruz. Burası daha kestirme.” diyerek eski Kırkdilim Yolunun asfaltlanmasını talep ediyor.

Yine Harmancık Yoluna alternatif olarak eski Kırkdilim Yolunu tercih eden başka bir sürücü de Kırkdilim Yolunun yalnızca giriş noktasında çalışma olduğunu belirtiyor ve servis yolu yapılarak Kırkdilimin trafiğe açılmasını talep ediyor.

Osmancık’ta inşaat işleri yaptığını ve sürekli bu yolu kullandığını belirten Kasım Şahin “Geçenlerde üniversite sınavı varken iki günlüğüne trafiğe açtılar ve ben orda şunu gördüm: Çorum’dan girişte bir 50 – 100 metrelik bir alanda çalışma var. Oradan bir servis yolu verilebilir. Bu eziyeti yaşatmayabilirler. Harmancık yolu çok kötü, aşırı viraj, ben saydım 44 -45 tane viraj var o yolda ve çok tehlikeli. Yani 100 metrelik bir servis yolu verseler tamam. İnsanlara bu kadar eziyet olmayacak. Ya da bu eski Kırkdilim Yolunu, ileride Gözübüyük Köyü var. Orada hiçbir çalışma yok. Gözübüyük Köyü’nden tekrar çıkış verilebilir Kırkdilim yoluna. İnsanlara yine bu kadar eziyet yaşatılmaz. En son çare ya da bu yolu asfaltlayacaklar.” diyor.

Sürücülerin Kırkdilim ile ilgili talepleri genel olarak bu şekilde.

PEKİ KIRKDİLİM NEDEN KAPALI

Kırkdilim tünellerini yapan yüklenici firma tünelin Kırkdilim Köyündeki çıkışında çalışma yapıyor. Burada dinamitle patlatma yapıldığı için firmanın talebi üzerine Kırkdilim Yolu trafiğe kapatıldı. Ancak patlatmanın gün boyu sürmediğini belirten Kırkdilim Köyü sakinlerini yolun trafiğe açılmasına engel bir durumun olmadığını öne sürüyor.

KIRKDİLİM KÖYLÜLERİ: “PATLATMA KISA SÜRÜYOR”

Dinamitle patlatma çalışmalarının kısa sürdüğünü belirten Kırkdilim Köylüleri bu çalışmanın programlı olarak belirli saatlerde yapılmasını ve sadece patlatma saatinde yolun trafiğe kapatılmasını talep ediyor. Kırkdilim’in tamamen trafiğe kapatılmasına gerek olmadığını savunan köylüler “Patlatma zaten kısa sürüyor. Sonra yalnızca firmanın araçları çalışıyor. Tamamen trafiğe kapatılacak bir durum yok. Çalışma bölgesinde 100 metrelik bir servis yoluyla bu iş çözülür. Zaten firmayı tanıyanlar bu yolu kullanıyor. Her gün tanıdıkları onlarca aracın bu yolu kullanmasına izin veriyorlar. Tüm sürücüler de kullanabilir.” diyor. Sürücülere ve Kırkdilim Köyü sakinlerine kulak vermek belki de gerçekten insanlar için kolaylaştığı bir çözüme vesile olabilir gibi görünüyor."