Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından, Çorum İl Genelinde çalıştırılmak üzere “Toplum Yararına Program (TYP)” uygulanacağı duyuruldu.

Çorum’da il ve ilçelerde TYP programında 48 güvenlik görevlisi alınacak.

Yapılan açıklamada, “07/08/2020 tarihinde imzalanan protokollere istinaden aşağıdaki tabloda belirtilen ilgili kurumlarda toplamda 48 (Kırksekiz) kişi 9 (Dokuz) ay süreyle istihdam edileceği, programın 08/09/2020 tarihinde başlayacak olup, 04/06/2021 tarihinde sonlandırılacağı açıklandı.

Programın konusunun Çorum İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı okullarda güvenlik hizmeti faaliyetleri olacağı ve katılımcılara program süresince asgari ücret ödenecek olup, finansmanı İŞKUR tarafından sağlanacağına dikkat çekildi.

TYP alımına ilişkin bilgiler şu şekilde verildi;

Başvurular; (10/08/2020--14/08/2020) tarih aralığında alınacak olup, yönetmeliğe göre katılımcılar, geçerli başvurular içerisinden Çorum Merkez Noter Kurası Yöntemiyle İlçeler Liste Yöntemiyle belirlenecektir.

Başvuru şartları, kontenjan ve program numarası aşağıda ayrıca belirtilmiştir. Durumu başvuru şartlarına uyan ve program kapsamında çalışmak isteyen vatandaşlarımızın 14/08/2020- Cuma gününe kadar (Cuma Dahil), ALO-170 iletişim hattı üzerinden ve İŞKUR e-şube (www.iskur.gov.tr) internet adresinden 14/08/2020 Cuma günü (Saat:24:00’a kadar) iş arayan girişi yaptıktan sonra “Online İşlemler àİş arayan à Toplum Yararına ProgramlaràTYP Başvuru” kısmından sistem (program) numarasını yazıp seçerek başvuru yapmaları gerekmektedir.

İŞKUR İl Müdürlüklerinden/Hizmet Merkezlerinden program başvuruları alınmayacaktır.

Ayrıca, on iki ay içerisinde TYP’den toplam 9 (dokuz) aydan az faydalanmış olanlar toplam 9 aya tamamlanacak şekilde bu programlardan faydalanabileceklerdir.Bir kişi aynı anda açılacak TYP’lerden yalnızca bir tanesine başvuru yapabilecektir.TYP’lere program süresince Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birisi katılabilir.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak ulaşılabilen en yakın döneme ait gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen net asgari ücretin 1,5 (bir buçuk) katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişiler TYP’ye katılamaz.

Yurtlar ve sığınma evleri, vb. toplu yaşam alanlarında ikamet edenler için bu şart aranmaz.

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler TYP’ye katılamaz.

Katılımcı seçimi ile belirlenen listeler nihai liste olmayıp gerekli inceleme ve kontrol işlemleri sonrasında kesinleşecektir. İnceleme işlemleri tamamlanmadan programlar başlatılmayacaktır.

Programlara başvuru şartları:

İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,

25-45 yaş arası katılımcılar (25 yaşını tamamlamış ancak 45 yaşını doldurmamış kişiler),

Lise ve üstü düzeyde eğitim seviyesindeki kişiler (Açık öğretim hariç öğrenci olmamak),

Askerliğini tamamlamış kişiler,

İlk defa güvenlik görevlisi mesleğinde görev yapacaklar öncelikli olarak değerlendirilebileceklerdir.

Emekli ve malul aylığı almamak,

İş göremezlik ödeneği alanlar TYP ye katılabilir

Son bir yıl içerisinde yüklenici kurumun çalışanı olmamak,

Son altı ay içerisinde İŞKUR’un diğer programlarından (Kurs ve İşbaşı Eğitim programından) faydalanmamış olmak,

SGK sistemi üzerinden yapılacak sorgulamasında, başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamalarını ifade eder. (5510 sayılı Kanunun 4. Maddesinde b fıkrasının 4. bendindeki tarımsal faaliyette bulunanlar ile aynı Kanundaki EK-5 tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığı kapsamında olan kişilerin, SGK girişi yapıldığında sigortaları SGK tarafından kesildiğinden TYP’ye başvuru yapmalarında ve programa katılmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.) Kuruma kayıtlı olduğu hâlde TYP düzenlenen alanda ve konuda çalışma izni belgesi olmayan yabancılar ile iş akdi askıda olan mevsimlik işçiler TYP’ye katılamazlar.

NOT: Başvuru yapacak katılımcıların en az 04.06.2021 tarihine kadar geçerli güvenlik kimlik kartlarının olması gerekmektedir." (Serap Olcan)