Osmancık’ta ev hanımları sonbaharın gelmesi ve kış ayinin yaklaşması ile birlikte kış hazırlıklarına başladı.

Osmancıklı ev hanımları yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte imece usulü kışın tüketeceği yufka ekmeğin hazırlığına başladı.

Osmancıklı ev kadınları yüzyıllardır devam eden yufka ekmek pişirme geleneğini kış mevsiminde de sürdürüyor.

Osmancık’ta kış hazırlıklarına başlayan kadınlar, yufka ekmek yaparak aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar.

Salça, bulgur ve pekmez kaynatarak kışa hazırlanan ve aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlar, yufka ekmeği de yapıyorlar.

Sabaha karşı başlayan hazırlıklarda, unu hamur haline getiren kadınlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren de ekmek yapmaya başlarlar.

Ekmek tahtasının üzerinde ‘beze’ adı verilen yuvarlak hamur topaklarını oklavayla açarak incelten kadınlar, tandır ateşinde sac üzerinde pişiriyor.

Kadınlar, akşam hava kararıncaya kadar ekmek pişirmeye devam ediyor.

Her yıl sonbahar aylarında düzenli olarak yufka ekmeği yaptıklarını belirten kadınlar, "Komşularımızla ve akrabalarımızla birlikte kışın tüketeceğimiz yufka ekmeğimizi yapmaya başladık. İmece usulü, sırayla her gün birimizin ekmeğini yapıyoruz. Aile bütçemize katkı sağlamak için kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz.

Yaptığımız bu ekmek daha ekonomik. Şuanda halimizi görüyorsunuz soğuğun altında evimizin ekmeğini yapmaya çalışıyoruz" dediler.

Yufka ekmeklerin, uzun süre bayatlamadan muhafaza edildiğini söyleyen kadınlar, "Tandırda sac üzerinde pişirilen ve üst üste yığılan yufka ekmekler aylarca bayatlamadan kalıyor. Yenmek istendiğinde ise üzerlerine su serpiştirilip ıslatıldıktan sonra 5-10 dakika dinlendikten sonra yeniyor" şeklinde konuştular.