Çorum Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı ve ÇESOB Başkan Vekili Recep Gür, et ithalatının devam ettiği sürece yerli üretimin bitme noktasına geleceği uyarısında bulundu.

Çorum başta olmak üzere Türkiye genelindeki binlerce hayvan üreticisinin büyük zarar ederek sektörden çekilmek zorunda kalacağını belirten Recep Gür, köyden şehre göçü engellemek için et ithalatının sonlandırılmasını ve hayvancılığın teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Başkan Gür, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ve 7 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ‘Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’ ile kemiksiz et ithalatına izin verilmesini eleştirdi.

Türkiye'nin et ve canlı hayvan ihracatçısıyken şimdi ithalatçı konumuna geldiğini söyleyen Recep Gür, son 15 yılda Türkiye'nin refah seviyesinin artmasından dolayı et tüketim miktarında bir artışın yaşandığını kaydetti.

Besicilerin yeni yatırımlar ile üretim miktarını artırmış olmalarına rağmen, et üretiminde yıllık tonlarca açığın ortaya çıktığını vurgulayan Gür,

2010 yılında et ithalatının çözüm olarak düşünüldüğünü ancak yerli üretimin bitme noktasına geldiğinin görülmesi üzerine bundan vazgeçildiğini hatırlatarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının şu an aynı yanlışı tekrarladığını savundu.

“Kasaplar olarak tüketicilere ucuz et sağlamayı bizler de arzu ediyoruz” diyen Gür, ancak ülkedeki hayvan besleme maliyetleri ile üreticilerin ithal et ile rekabet etme şansının olmadığını dile getirdi.

Şu anki et ithalatının devam ettiği sürece yerli üretimin bitme noktasına geleceği uyarısında bulunan Gür, şöyle konuştu:

“Binlerce hayvan üreticisi büyük zararlar ile sektörden çekilmek zorunda kalacaktır. Bunun için besicilerin kısa vadede çözüm önerisi, et açığının karkas et ithalatı ile değil, besilik hayvan varlığının artırılarak sağlanması, uzun vadede ise et ırkı damızlık üretiminin desteklenerek arttırılmasıdır. Et ithalatına izin verilmesi sonrasında Türk çiftçisi ve et üreticisi büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Bu uygulama sonucunda kazanan Avrupa ülkeleri et üreticileri olurken kaybeden Türk çiftçisi, Türk et üreticisi olacağı kanaatindeyiz.”