Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Karadeniz Bölgesi Teşkilatlanma Başkan Yardımcısı Fatih Kankurdan, araçlarda kullanılan cam filmi yasağına ilişkin yaptığı açıklamada getirilen yasağın pek çok mağduriyeti beraberinde getireceğini ifade etti.

Sektörden ekmek yiyen yüzbinlerce insanın işsiz kalacağını dile getiren Kankurdan, “tüketicilerin araçlarındaki cam filmi yüzünden ceza ödemesi, insanların ciddi sağlık ve güvenlik problemiyle karşı karşıya kalması bunlardan en önemlisidir” ifadesini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Fatih Kankurdan, yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldığını kaydetti.

Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesinin esas alınacağını ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesinin "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içerdiğini hatırlatan Fatih Kankurdan, “Bakanlık, 26 Ekim 2016'da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. Yönetmelikle, cam filmlerinin ışık yansıtma oranı için de çeşitli sınırlamalar getirilmişti. Böylece, 26 Ekim 2017 olan yürürlük tarihi gelmeden yeniden düzenleme yapılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor” ifadesini kullandı.

Cam Filmlerinin, her şeyden önce sağlık açısından gerekli olduğunu, ilgili Bakanlığın 26 Ekim 2016’da yayımlanan yönetmeliğinde serbest bıraktığı cam filminin yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı için iptal edilmesine tepki gösteren TOBFED Karadeniz Bölgesi Teşkilatlanma Başkan Yardımcısı Fatih Kankurdan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Bu iptal, beraberinde pek çok mağduriyet getirecektir. Sektörden ekmek yiyen yüzbinlerce insanın işsiz kalması, tüketicilerin araçlarındaki cam filmi yüzünden ceza ödemesi, insanların ciddi sağlık ve güvenlik problemiyle karşı karşıya kalması bunlardan en önemlisi.

Cam filmi kullanmanın güneşin zararlı kanserojen ışınlarından araç içindekileri koruduğunu trafik kazalarında güvenlik filmlerinin camın dağılmasını önleyerek, yaralanmaların önüne geçtiğini ve pek çok medeni ülkede araçlara cam filmi taktırmanın yakıt ekonomisi ve güvenlik ilkeleri kapsamında teşvik edildiğini belirtmek isteriz.

Getirilen yasaklamanın işin teknik boyutlarının bilinmemesinden kaynaklandığını, “Cam filmi denince akla siyah, aracın içini göstermeyen cam filmlerinin geldiğini, bu tarz amaç dışı kullanımlarında TOBFED olarak karşında olduğumuzun bilinciyle, aracın içinin rahatlıkla dışarıdan görünmesini sağlayan, UV koruması %99 oranında olan, ışık geçirgenliği ile kalitesi tescillenmiş orijinal cam filmlerinin, sağlık açısından da güvenlik açısından da gerekliliği netken bu detayların göz ardı edilerek yasak getirilmesini anlayabilmiş değiliz.

TOBFED olarak bu hatadan bir an önce dönülmesi için, yasal girişimlerimizi başlatacağımızı, sektörümüzün, çalışanlarımızın ve araç sahiplerinin mağduriyetlerinin detayları ile ortaya koyarak bu yanlıştan dönülmesi gerekliliğini düşünmekteyiz”