Güney Kore ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 60. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Güney Kore’den bir heyet Çorum’a geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde iki ülke arasında işbirliğinin güçlendirilmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi amacıyla başlatılan 'Anadolu Odise' programı kapsamında Çorum’a gelen Hanyang Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hee Soo Lee başkanlığındaki heyette emekli büyükelçiler, bilim adamları, sanatçılar ve basın mensupları yer aldı.

Heyet Çorum programı kapsamında ilk olarak Hititlerin başkenti Hattuşa’yı ziyaret etti.

Burada Hititleri tanıma fırsatı bulan Güney Koreli ziyaretçiler, daha sonra Çorum'a geldi.

Heyet Çorum Müzesi’nde Çorum Vali Vekili Adem Saçan, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Garnizon Komutanı Per. Alb. Şenduran İnan, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül ve daire amirleri tarafından karşılandı.

Karşılamada Çorum yöresine özgü halkoyunları gösterisi ile Çorum Kafkas Derneği tarafından dans gösterisi yapıldı. Gösterileri beğeniyle izleyen Güney Kore Heyeti, gösteriler sırasında müziğe ayak uydurarak alkışlarla ritim tuttu.

Ardından Çorum Müzesi Konferans Salonu'nda Hititlerle ilgili bir konferans düzenlendi.

HİTİTLERE HAYRAN KALDILAR

Hattuşa Kazı Sorumlularından Prof. Dr. Tayfun Yıldırım tarafından verilen konferansta Hititlerin tarihi, jeopolitik konumu hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler sunuldu.

Heyet, konferansın ardından Çorum Müzesi'ni gezerek Hititlere ait tarihi eserleri incelerken, Hititlere olan hayranlıklarını dile getirdiler.

Ardından Müze Bahçesinde heyet onuruna bir resepsiyon verildi.

Resepsiyonun açılış konuşmasını AK Parti Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt yaptı.

Kore ile Türkiye'nin ilişkilerinin geliştirilmesinde Anadolu Odise Programı'nın büyük önem taşıdığını vurgulayan Ceritoğlu Kurt, misafirlere "Hoş geldiniz" dedi.

Konuşmaların ardından Çorum Vali Vekili Adem Saçan, Güney Kore Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hee Soo Lee'ye Hititleri sembolize eden bir hediye takdim etti.

Törende ayrıca Prof. Dr. Hee Soo Lee de, Çorum Vali Vekili Adem Saçan, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile AK Parti Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt'a çeşitli hediyeler armağan etti.

Programın sonunda bir konuşma yapan Güney Kore’nin eski Türkiye Büyükelçisi Chang Yeob Kim, kendilerine gösterilen yakın ilgi alaka ve güzel misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, bu programların tekrarlanacağını dile getirdi.

Çorum Vali Vekili Adem Saçan ise yaptığı konuşmada tüm bu çalışmaların Çorum’un tarihi ve kültürel değerlerinin daha iyi tanıtılmasında etkin bir rol oynayacağını belirterek,Türkiye ile Güney Kore arasında yarım asrı aşkın süredir devam eden kardeşlik köprüsünün ilelebet sürmesi temennisinde bulundu.

İSKİLİP DOLMASI İKRAM EDİLDİ

Bu arada resepsiyonda bir Çorum geleneği de yaşatıldı. Katılımcılara Çorum'a özgü yemekler ikram edilirken, İskilip Dolması ikramı öncesinde kazan açma töreni gerçekleştirildi.

Törende İskilip dolmasıyla ilgili aşçılardan bilgi alan Heyet Başkanı Prof. Dr. Hee Soo Lee, dolmanın yapımının 12 saat sürmesini öğrendiğinde şaşkınlığını gizleyemedi.

Kazanın kapağının açılmasıyla birlikte etrafa yayılan kokuya "Ooo" tepkisini veren katılımcılar, İskilip Dolmasını tadarak hayran kaldıklarını belirtiler.

Yemek öncesinde dolmayı tatma imkanı bulan Heyet Başkanı Prof. Dr. Hee Soo Lee, "Çok hoş. Harika bir tadı var. İki kişi yemek yesen, birisi yanında ölse fark etmezsin. O kadar lezzetli" ifadelerini kullandı.

Güney Kore Heyeti, resepsiyonun ardından Çorum’dan ayrıldı.