Albay Mehmet Ceylan eski Belediye Başkanımız rahmetli Duran Ceylan’ın kardeşidir. Rahmetli dostum Duran Ceylan’la her görüştüğümüzde, “Hocam kardeşim Mehmet Ceylan çok zeki ve çok başarılı bir subaydır. Onu tanımanızı isterim” derdi.

Aramızda hatırı sayılır bir yaş ve kuşak farkı olduğu için Mehmet Ceylan’ı Duran Ceylan kardeşimin ölümünden sonra tanıma fırsatım oldu. Bu vesileyle Duran Ceylan kardeşimi sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhu şâd olsun.

kadarıyla Mehmet Ceylan, ruhunu yansıtan tebessümü yüzünden eksik olmayan, nezaketi ve kibarlığıyla Osmancık’ta çok sevilen ve sayılan güzel bir insandır. Katıldığı her dost meclisinde varlığı hissedilir, sevgi ve saygıyla karşılanır.

Mehmet Ceylan’la bir defasında köyleri Göçebe’ ye giderek tarihi ambarlarının önünde kebap yemek yemiş ve Osmancık’ta çocukluk anılarımızı paylaşmıştık.

Böylesine eğitimli ve donanımlı iyi yetişmiş kurmay bir subayın Türk silahlı kuvvetlerinde küstürülerek, kendi isteğiyle emekli olmasına çok üzülmüştüm.

Mehmet Ceylan kardeşim Türk ordusunda paşa yapılmamış ama Osmancık’ta gönüllerimizin Paşa’sıdır.

Mehmet Ceylan kardeşimi bir dörtlükle ifade etmek zordur, ama ben deneyeceğim. Albay Mehmet Ceylan soylu ve seçkin bir subaydır,

Dostluğuna güvendiğim çok güzel bir insandır,

Osmancık’ta sevilir, sayılır, itibar sahibidir,

Ne mutlu böyle insanlara varlıkları bir cihandır…(Mehmet Özata)

Şimdi sözü Albay Mehmet Ceylan’a bırakıyorum.

Mehmet Ceylan, 1Temmuz 1961 yılında Osmancık’ta doğmuştur. İlkokulu Osmancık Atatürk İlkokulu’nda, ortaokul 1ci sınıfı Osmancık’ta, 2 ve 3 nü sınıfı ise Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nde tamamlamış, buradan da Ankara Kara Harp Okulu’na giderek dört yıllık eğitimi müteakip 1983 yılında Topçu teğmen olarak mezun olmuştur.

Mezuniyet sonrası Ankara Polatlı’da bulunan Topçu ve Füze Okulu’nda bir yıl süre ile sınıf eğitimi almıştır. Daha sonra üsteğmen rütbesinde iken girdiği kurmaylık sınavını kazanmış ve Kara Harp Akademisinde iki yıllık eğitimi müteakip 1995 yılında Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olmuştur. Bu eğitimin devamı olarak da, 1999 yılında Türk Silahlı Kuvvetler Akademisi’nde altı aylık eğitim almıştır.

Evli ve iki erkek çocuk babası olan Mehmet Ceylan, 2009 yılında Topçu Kurmay Albay rütbesinde iken, TSK’den kendi isteği ile emekli olmuştur.

Halen Ankara ‘da ikamet etmektedir. İyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Türk Silahlı kuvvetlerinin çeşitli kademelerinde, yaklaşık 50 kişiden 5000 kişiye kadar muhtelif büyüklükteki birliklerin ( Takım, Bölük / Batarya, Tabur ve Alay ) komutanlığı ve bu görevle eş zamanlı olarak o birliklerin konuşlu bulunduğu kışlaların komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. TSK’nin tugaydan ordu komutanlığı seviyesi dâhil muhtelif birliklerinde karargâh subaylığı görevlerinde bulunmuştur.

8 yıl süre ile Kara Harp Okulu, Kara Harp Akademisi ve Azerbaycan Harp Akademisinde subay ve kurmay subayların yetiştirilmesinde idarecilik (Takım ve Bölük komutanlığı) ve öğretim elemanlığı görevlerinde bulunmuştur.

2 yıl süre ile Cezayir Askeri Ataşesi olarak yurt dışı görevinde bulunmuştur.

2 yıl süre ile de TSK’nin modernizasyonuna yönelik olarak, savunma sanayi kapsamında proje geliştirme, planlama ve üretim yönetimi görevlerinde bulunmuştur.

BİLGE BAADDİN’DEN SEÇMELER

1—1938’de bir güneş battı, biz ondan bu yana alaca karanlıktayız.

(Metin Akpınar)

2—Seyahat insanı alçak gönüllü yapar. Size dünyada ne kadar küçük bir yer işgal ettiğinizi görmenizi sağlar. ( Gustave Flaubert)

3—Oldum olası sabahları severim ben. / Her gün güneş yeniden doğar. / Her

doğan güneşle yeni umutlar doğar. / Yeter ki siz perdeleri açmayı unutmayın…

4—Virüs Çin’den, test Çin’den, aşı Çin’den, gel de çık işin içinden!

5—Homosapiens= Nesli tükenmemiş yaşayan tek insan türüdür. Modern insan olarak da bilinir. Homosapiens günümüz insanına verilen bir isimdir.

Latince “Bilge adam” anlamına gelir.

6—Cemre bu sefer insanlığa düşsün. Ne toprağa, ne suya, ne de havaya, sadece insanlığa…

4 Mart 2022 / Mehmet Özata