Osmancık sanayi esnaflarından Mürsel Gökyar’ın Gemici Çay Mahallesi Asya Tesisi yanında bulunan bahçesinde hobi olarak deneme amaçlı diktiği hünnap fideleri her geçen yıl büyüyerek verim vermeye devam ediyor.
Bahçesinde hobi amaçlı yetiştirdiği şeftalisinden üzümüne, ayvasından elmasına, birçok sebze çeşitlerinin yanı sıra hünnap yetiştiriciliği de yapan Osmancıklı sanayi esnafı Mürsel Gökyar, bahçesinde bulunan tüm sebze ve meyveleri özenle yetiştirerek aynı zamanda tarım ekonomisini yakından ilgilendiren hünnap fidelerinin yetiştiriciliğini yapıyor.


Bahçede bulunan hünnap ağaçlarının dalları meyvelerinden dolayı yerlere kadar eğilmiş durumda. Dikenli ağaçtan oluşan mevsim şartlarına uygun ağacın meyveleri neredeyse bir dalından birkaç kilo elde edecek kadar hünnap meyvesi veriyor. Osmancık iklim şartlarına uygun olan ve kısa zamanda meyve veren hünnap bilinmese de ilçeye büyük fayda sağlayacak özellikte bir meyve çeşidi.
Hünnap hakkında bilgi veren Gökyar; “Hünnap; Nisan ve Mayıs aylarında canlanan, güzel kokulu, sarı çiçekler açan bir ağaççıktır. Meyveleri iğde ile benzerlik göstermektedir. Tadı ise tatlı ve suludur. Hünnap meyvesi; öncelikle zeytin yeşili rengini alır, ardından da koyu kırmızı, siyah rengini alır. Tek tohumu vardır. “Hünnap”, “Çiğde”, “Ünnap”, “Kaya İğdesi” olarak adlandırıldığı yöreler de mevcuttur. Hünnap aslen Çin kültürüne özgü bir meyvedir. 3000 yılı aşkın süredir Çin’de, gıda olarak ve bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.”


Osmancık'ta market ve manavlarda yerini alan hünnap taze ve kuru olarak satılmakta olup ilçede neredeyse aranılan meyve çeşitleri arasında bulunmaktadır.

HÜNNAP'IN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Yapılan araştırmalar hünnap meyvesinin kanseri önleyebilecek özelliklere sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Hünnap tam bir antioksidan ve yüksek C vitamini kaynağı. A vitamini bakımında da bir hayli zengin olan bu meyve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bağırsak sorunlarına iyi geliyor. Kabızlık problemini tedavi ediyor. Hünnap, saponinler, polisakkaritler ve flavonoidler olarak bilinen bileşikleri içeriyor. Bu zengin içeriği sayesinde ise doğal bir sakinleştirici görevi görüyor.Hünnap, potasyum açısından da bir hayli zengindir. 1 fincan hünnap suyu günlük potasyum ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor.


Araştırmalara göre hünnap, doğal bir antidepresan. Antioksidanlarla dolu olan hünnap, bu özelliği ile yaşlanma belirtilerini de yok ediyor. Hatta bu meyve, alternatif tıpta güneş yanıkları, cilt kızarıklıkları için kullanılmaktadır.
Az kalorili olan bu meyve, diyet yapanlar için de iyi bir ara öğün. Hünnap, içerdiği kalsiyum ve fosfor ile kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda diş sağlığını da koruyor. Hünnabın ana işlevlerinden biri de sakinleştirici etkisinin olmasıdır. Aynı zamanda uyku kalitesini arttırarak beyin sağlığına olumlu etki sağlıyor.
Nörolojik bozukluklarda, uykusuzlukta, depresyonda, oksidatif streste ve bunun gibi durumlarda olumlu etkisi bulunuyor. Bünyesinde barındırdığı diyet lifi ve fruktoz; sindirimi yavaşlatarak, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Çin’de hünnap bitkisinin çayı hazırlanıp, uykusuzluğa karşı ilaç olarak kullanıldığı biliniyor.