Osmancık Ziraat Odası Başkanı ve Çeltik Komisyonu Başkanı Ali Osman Şahiner, çeltik ekimi yapacak olan çiftçileri uyardı.
Çeltik ekim ruhsatı başvurularının bugünden (15 Şubat Pazartesi) itibaren başladığının altını çizen Şahiner, ruhsat başvurularının 30 Nisan 2021 tarihinde mesai bitine kadar devam edeceğini vurguladı.
Şahiner, çeltik ekecek olanlara duyuruda bulunarak, " Çeltik ekicilerinin 3039 sayılı kanuna göre çeltik ekim ruhsatı almaları zorunluluk olup, ruhsatsız ekim yapanlar hakkında 167,00 TL ile 339,00 TL arasında idari para cezası verilecektir. Ayrıca komisyonca gerek görülmesi halinde arazinin suyu kesilerek kurutma yoluna gidilecektir" dedi.
2021 yılı çeltik ekim ruhsatiye ve sıhhi tedbir ücretinin 5,00 TL olduğunu, başvuruların 15 Şubat 2021 tarihinde başlayıp, 30 Nisan 2021 tarihine kadar devam edeceğini ifade eden Ali Osman Şahiner, "Başvuru sahipleri tarafından açık ve anlaşılır bir şekilde dilekçe doldurularak ilgili muhtar tarafından onaylandıktan sonra Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıt olanlar, ÇKS belgesi, kayıtlı olmayanlar Tapu ve Ecdi misil yazıları ve banka dekontu ile birlikte çeltik komisyonu başkanlığına müracaat edeceklerdir" dedi. Şahiner, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Ruhsatsız çeltik ekim tespitleri esnasında çiftçilerin mağdur olmamaları için Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı çiftçiler tarafından ruhsat talep edilmesi, Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olmayan şahıs arazileri için matbu dilekçede belirtilmek kaydı ile ekici veya mal sahibi hazine arazileri için ekicilerin başvuru dilekçesinde arazinin vasıfları açık bir şekilde belirtilmek kaydı ile ruhsat talep etmeleri gerekmektedir.
Çeltik ekicilerinin 3039 sayılı kanuna göre çeltik ekim ruhsatı almaları zorunluluk olup, ruhsatsız ekim yapanlar hakkında 167,00 TL ile 339,00 TL arasında idari para cezası verilecektir. Ayrıca komisyonca gerek görülmesi halinde arazinin suyu kesilerek kurutma yoluna gidilecektir. Üye çiftçilerimizin mağdur olmamaları için bu konuda bilgi verilmiştir."