AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Doğu’daki birçok belediye başkanının terör unsurlarına destek verdiği için görevden alındığı atmosferde aynı zamanda AK Partili belediyelerin de görevden alındığını hatırlatarak, “Türkiye’de AK Partili hükümetlerin kendi belediyelerine farklı, başka belediyelere farklı tavırlar içerisinde bulunduğunu belirtmek fevkalade yanlıştır” dedi.
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün istifa etmesinin ardından yeni belediye başkanının belirlenmesi için çalışmalar başladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, parti teşkilatlarının gerçekleştireceği temayül yoklaması için kente geldi. Temayül yoklamasının sonucu parti üst kurulları ile AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.
Temayül yoklaması öncesi gazetecilere açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Türkiye’de belediyecilikle ilgili tartışılan süreçle ilgili bazı yanlış bilinenleri düzeltmekte fayda olduğunu belirterek, Türkiye’de bin 397 belediyenin 884’ünün, 20 bin belediye meclis üyesinin de 11 bin 500’ünün AK Partili olduğunu açıkladı. AK Parti’de bir kısım belediye başkanlarının istifalarıyla CHP'deki belediye başkanlarının görevden alınmalarının birbiriyle mukayese edildiği bir tablo olduğunu dile getiren Kaya, “Bu fevkalade yanlıştır. Türkiye’de hatırlanırsa Doğu’daki birçok belediyenin terör unsurlarına destek vererek görevden alındığı atmosferde aynı zamanda AK Partili belediyeler de görevden alındı.

Yani teröre destek veren HDP’li belediyeler ile aynı zamanda teröre destek verdiği tespit edilen AK Partili FETÖ yapılanması içerisindeki belediyeler ve MHP’li belediyeler de görevden alındı. Dolayısıyla bunu bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. İkinci unsur hukuka aykırı iş ve işlem yapan belediyelerle ilgili işlemlere baktığımızda yine AK Partili belediyeler 2017 yılının son 6 ayı içerisinde Adana Ceyhan gibi, Ankara Ayaş gibi, Kayseri Sarıoğlan, Bolu Taşkesti gibi birçok belediye başkanımız, yaptığı iş ve işlemlerin hukuka aykırı olduğundan görevinden İçişleri Bakanlığı tarafından uzaklaştırıldı. Aynı zamanda İstanbul Beşiktaş’ta Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanı ve Ataşehir’deki CHP’li belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı. Dolayısıyla Türkiye’de AK Partili hükümetlerin kendi belediyelerine farklı, başka belediyelere farklı tavırlar içerisinde bulunduğunu belirtmek fevkalade yanlıştır” dedi.
AK Parti üst kurullarının bir kısım belediye başkanlarının görevleri ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda kendilerine teşekkür ederek, parti bünyesinde siyaset yapmaları ve partiyle bağlarını korumak bağlamında bir mutabakatla kendilerini istifaya davet ettirildiğini anlatan Kaya, “Hadiseleri bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Çorum’da da böyle bir süreci yaşadık. Çorum Belediye Başkanımız partimizin yaptığı değerlendirme sonucunda istifaya davet edildi. Kendisi bunu olgunlukla karşılayarak istifasını vermiştir. Süreçte dün itibariyle başladı. Meclis üyelerimiz içerisinden bir arkadaşımızı 2019 yılı Mart’ına kadar görev yapmak üzere bir ön çalışmasını yapmak üzere partimizin ana kademesi, Gençlik Kolları, Kadın Kolları ve İl Genel Meclis üyeleriyle birlikte istişaresini yapacağız. Buradaki değerlendirmeyi de Cumhurbaşkanımız ve partimiz üst kuruluna ileteceğiz” diye konuştu.
Bundan sonraki süreç hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kaya, “Bir belediye başkanı makamı boşaldığı anda ya da İçişleri Bakanlığı görevden aldığı andan itibaren 10 gün içerisinde sürecin tamamlanmış olması gerekiyor. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı görevden alıyorsa, görevden alınan yerlere belediye başkan vekili seçiliyor. Yargı süreci tamamlanıp geri dönme ihtimali olabilir veya mahkum olup yerine yeniden seçim yapılabilir. Ama burada Çorum’da ve diğer yerlerde olduğu gibi belediye başkanı seçeceğiz. Süreç 10 gün ve dün başladı. 10 gün içerisinde vali beyin meclisi davet edeceği gün her şey olacaktır. Yerine de şuan bir meclis başkan vekili vekalet ediyor” şeklinde konuştu.
AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ ise, dün yaşanan gelişme üzerine parti içerisinde temayül yoklaması yapılacağını belirterek, sonucun parti üst kurullarına iletileceğini dile getirdi.