AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Ak Parti iktidarı döneminde 15 yılda Çorum’a 1,4 milyar TL tutarında tarım ve hayvancılık desteklemesi sağladıklarını söyledi.

Birçok alanda olduğu gibi yapılan desteklemelerle tarım ve hayvancılık alanında da Çorum’a değer katmaya, ürün çeşitliliği ve verimliliği artırarak Türkiye’de daha çok söz sahibi yapmaya kararlı olduklarını ifade eden Uslu, “tarım ve hayvancılık ürünlerinin talebinin artmaya devam etmesi gelecekte tarımsal üretimin giderek önem kazanacağı öngörülebilen tahminlerin başında geliyor. Bitkisel ve hayvansal üretim iklim koşullarına bağlı ve her zaman tahmin edilemeyen ya da öngörülemeyen riskleri taşıyor.

Bu risklerin en aza indirilmesi için 2005 yılında 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çıkartılarak çiftçilerimizin korunması sağlanmıştır.

Ayrıca 15 yılda Çorum’da yaptığımız 1,4 milyar TL tarım ve hayvancılık desteklemeleriyle de üreticimiz desteklenmiştir.

Bu desteklemenin rakamsal boyutu eski Türkiye’de kullandığımız bol sıfırla ifade edersek Çorum için 1.396.500.000.000.000 TL (1,4 Katrilyon)’dir. 2002 yılında Çorum’a yapılan tarımsal destekleme 30,8 milyon TL iken 2017 yılı ilk 8 aylık döneminde 117,1 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

2002 yılında Çorum’a yapılan hayvancılık desteklemesi 562 Bin TL iken 2017 yılı ilk 8 aylık döneminde 42,8 milyon TL olarak gerçekleşmiştir” dedi.

‘TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİMİZ % 364 ARTTI’

Yapılan desteklemeler, işlenen tarım arazilerinde iyileştirmeler, zirai sulama çalışmaları ile Çorum’da tarımsal üretim değerinde % 364 oranında artış olduğunu söyleyen Uslu, “2002 yılında Çorum’un tarımsal üretim değeri 638 milyon TL iken 2016 yılında 2,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. Üretimdeki artış tarımsal İhracata da yansımış 2002 yılında 4,7 milyon Dolar iken 2016 yılında 5,9 kat artarak 27,6 milyon dolara ulaşmıştır.

IPART KAPSAMINDA 73 MİLYON TL HİBE

Çiftçilerimize yönelik yapılan desteklemelerin yanı sıra Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince sağlanan Tarımsal Krediler de Çorum’da 38 kat artmıştır.

2002 yılında kullanılan kredi miktarı 9,3 milyon TL iken 2017 yılında 351,4 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında IPARD Avrupa Birliği Fonlarından 73 milyon TL hibe de ilimize sağlanmıştır.

Genç Çiftçiyi Destekleme projesi kapsamında 2016 yılında 211 proje için 6,3 milyon TL destek verdik. Destekleme çalışmalarımız 2017 yılında da devam etmektedir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Tarım alanlarını koruma ve geliştirme çalışmaları kapsamında Çorum’da 14,2 milyon TL harcayarak 15 bin dekar arazi toplulaştırmasını tamamladı.

28 bin dekar arazide de çalışmalarımız devam etmektedir. Memleketimizde 2023 yılına kadar 196 bin hektar alanda toplulaştırma yapmayı planlıyoruz. Alaca Ovası, Kargı Ovası ve Osmancık Ovası olmak üzere 3 ovamızı “Büyük Ova Koruma Alanı” olarak belirledik. Bu alanlarda tarımsal üretim dışında hiçbir şey yapılamayacak. Ayrıca 19 Proje ile 25 bin dekar alanda Mera Islah çalışmasını tamamladık” dedi.

‘ZİRAİ SULAMADA TARİHİ ADIMLAR ATIYORUZ’

Tarımsal sulamada da tarihi adımlar atılmaya devam edildiğini söyleyen Uslu, “devam eden baraj ve sulama çalışmalarıyla tarımsal kalkınma sağlayacağız. Yapımı devam eden Koçhisar, Tımarlı ve Obruk gibi büyük sulama projelerimiz ile 13 Sulama Barajımıza ilaveten 23 yeni barajımızın da Planlama ve Proje çalışmaları devam ediyor.

İşletmeye açılan Alaca Kızkaraca ve Ortaköy Daniş Göletlerine ilaveten 2 yeni göletimizin yapımı devam ediyor.

4 göletimizde Planlama ve Proje safhasında çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz 45 sulama tesisi için de Planlama ve Proje çalışması yapmaktadır.

ÇORUM’DA MİLLİ TARIM PROJESİ

Havza bazlı tarımsal üretimi destekleme modeli kapsamında Çorum’u 14 havzaya ayırdık.

Ürünleri havzaya göre destekleyip, buğday ve yem bitkilerini de tüm havzalarda destekleyeceğiz.

Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli projesi kapsamında Çorum mera yetiştiriciliği bölgesi oluyor. Meralarımız, hayvancılık yapmak ve ıslah etmek şartıyla uzun süreli kiraya verilecek.

Et sığırcılığına uygun 200 başa kadar düve alımında % 30 hibe verileceğiz. Programlı aşıları yapılmış 4 aylık her buzağı için 750 TL destek verileceğiz. Ayrıca Çorum’u Damızlık Düve ve Koç-Teke Üretim Merkezi yapıyoruz. En az 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve ve koç-teke üretim merkezleri kuracağız. İnşaat yatırımlarına, alet – ekipman ve damızlık hayvan alımına % 50 hibe vereceğiz” dedi.

Alaca ilçesinde Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi Projesi başlattıklarını söyleyen Uslu, “Alaca ilçemizde başlattığımız Organize Sanayi çalışması ile Hayvancılığın endüstriyel üretime entegre olması için çalışmalar yapacağız.

Devam eden zirai sulama çalışmaları ve Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi projesi ile bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi, ürünlerin paketlenmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi ile pazarlama yöntemleri konusunda çalışmalar yapılacaktır. Günümüz şartlarına uygun ve verimli çalışma memleketimizin kalkınmasına da büyük katkı sağlayacaktır” dedi.