Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, ortak kullanım alanlarının her gün dezenfekte edildiğini kuruma giren personel ve üçüncü kişilerin ateş ölçümlerinin de yapıldığını dile getirerek, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve son zamanlarda ülkemizde de görülmeye başlanan koronavirüs salgını sebebi ile Çorum L Tipi Kapalı/ Açık Ceza İnfaz Kurumunda ve Çorum Adliyesi ile Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü hizmet binalarında virüsün yayılımını önlemek amacı ile tüm tedbirler alınmış olup, bu kapsamda Çorum L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu koğuşları ve ortak kullanım alanları ile her gün dezenfekte edilmekte olup, kuruma giriş yapan personel veya üçüncü kişilerin ateş ölçümleri yapılmaktadır.

Ayrıca 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan mahkumların çocuğu ile ve yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan mahkumların düzenli kontrolleri yapılmaktadır.

Ayrıca kuruma ilk giriş yapan mahkumlarda korona belirtisi olup olmadığına dair rapor temin edilmekte olup, korona belirtisi olmayan mahkumlar doğrudan koğuşa alınmamakta olup 14 gün karantinada bekletilmektedir. Kurum personeli 4'lü vardiya sistemine göre çalışmaya başlamış olup, ilk vardiya ceza infaz kurumunda 24 saat esasına göre çalışmakta, 2. Vardiya ise İl Pandemi Kurulunca belirlenen Akşemsettin yüksek öğrenim öğrenci yurdunda karantinaya alınmıştır ve yurtta 15 gün karantinada kalacak personel bu sürenin sonunda 24 saat esasına göre ceza infaz kurumunda görev yapmaya başlayacaktır.

Yurtta karantinada olan personel ve 24 saat esasına göre halihazırda kurumda görev yapan personelin ailelerinin ihtiyaçları için, şu an evlerinde bulunup karantina ve görev sırasını bekleyen personel arasından vefa destek hattı benzeri bir sistem oluşturulmuş, bu şekilde ailelerin ihtiyaçları karşılanarak personelimiz tam bir dayanışma içerisinde bulunmaktadır.

Ayrıca ceza infaz kurumunda 24 saat esasına göre görev yapan personelin zorunlu olmadıkça mahkumlarla teması engellenmiş olup, teması zorunlu olan personelde maske, eldiven, tulum vb koruyucu ekipman kullanmaktadır.

Ayrıca bu süre zarfında ziyaret kısıtlaması getirilmesi sebebi ile mahkumların aileleri ile telefon görüşme süresi artırılmıştır. Ayrıca yurtta karantinda kalan personelin tüm ihtiyaçları kurum idaresi tarafından karşılanmaktadır. Adliyemizde ve Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü binasında da benzer dezenfekte işlemleri düzenli olarak yapılmakta, hizmetler esnek ve evden çalışma şekliyle yapılmaktadır.

İskilip Açık Ceza İnfaz Kurumunda ve ayrıca mülhakat adliyelerimiz olan Osmancık, Kargı, Bayat ve İskilip adliye binalarımızda da benzer tedbirler alınmıştır.

Bu zamana kadar tüm kurumlarımız kapsamında gerek hakim-savcı ve personel ve gerekse hükümlü /tutuklulardan Covid-19 yönünde pozitif bir vakamız olmamıştır."