Osmancık Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Umut Bozkurt, bağışlanan her organın bir can, bir insan anlamına geldiğini vurguladı.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Osmancık Devlet Hastanesi poliklinikler girişinde organ bağışı standı kuruldu.

Osmancık´ta organ bağışına dikkat çekmek ve bu konuda toplumsal farkındalık, duyarlılık oluştarmak amacıyla kurulan organ bağışı standında broşür dağıtımı yapılarak vatandaşlar bilgilendirildi, organ bağışlamak isteyenlerin talepleri değerlendirildi.

Hastanede kurulan stanttaki bilgilendirmelerin yanı sıra Devlet Hastanesi yetkilileri, kurum ve kuruluşları ziyaret ederek organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların başvurularını aldı.

Osmancık Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Umut Bozkurt, "Hedefimiz, ülkemizde organ bekleyen hastalar adına yapılacak bağışlarla hem insanlarda farkındalık oluşturmak hem de insanların yapacağı bağışların sistem kayıtlarını yaparak toplumdaki bağışçı sayısını artırmak. Hastanemizde açtığımız standımızda insanları bilgilendirerek organ bağışının önemin anlatacağız. Ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar organ bağışı artar ve her organ bağışında bir hayat kurtulur. Türkiye´de 30 bine yakın hastanın organ bağışı beklediği gibi bir gün hepimizin organ nakline ihtiyaç duyabileceğimizi göz önünde bulundurarak bu konuya hassasiyet göstermeliyiz. Bu konuda vatandaşlarımızdan organ bağışına destek olmalarını bekliyoruz " dedi.

Başhekim Bozkurt, açıklamasının devamında şu bilgileri verdi:

ORGAN NAKLİ NEDİR?

Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Bazen görmeyen bir insanın görmesi ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir hastanın hayata dönmesini sağlar.

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

1979 tarihli 2238 sayılı Organ ve Doku Nakli Kanunu gereği 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Organ bağışı; bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanmasına izin vermesidir. Organ bağışında bulunan kişilere sürekli yanında taşıyacağı Doku ve Organ Bağış Kartı verilir. Organ bağışı yaptığınızda bu kararınızı yakınlarınızla paylaşın. Çünkü beyin ölümü gerçekleşen hastaların yakınlarından organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir.

HANGİ ORGAN VE DOKULARIN NAKLİ YAPILABİLİR?

Böbrek, karaciğer, kalp, kalp kapağı, akciğer, pankreas, ince bağırsak, kornea, kas dokusu, kemik, kıkırdak, tendon, yüz ve saçlı deri, deri, üst sindirim, üst solunum yolu, bacak, kol, uterus.

DİNEN SAKINCASI VAR MIDIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 6.3.19802 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam Ülkelerinde ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Kur´an-ı Kerim´in Maide Suresi 32. Ayetinde “Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” beyan olunmuştur.