Ahmet Ahlatcı, üzerinde çalıştıkları yerli Covid-19 aşısının insan üzerinde denenme aşamasına geldiğini söyleyerek, aşıyı tüm dünyaya ihraç edeceklerini ve aşının gelirini devlete bırakacaklarını kaydetti.

ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nden akademisyen ekiplerle yerli Koronavirüs aşısı geliştiren Nanografi Nano Teknoloji, hayvan deneylerini tamamladı.

Aşının tüm süreçlerinin güvenle sağlanması sonucunda seri üretimi Türkiye’de gerçekleştirileceği açıklandı.

İnsan üzerinde deneme aşaması gerçekleştirildikten sonra 2021’in ortasında aşının piyasaya sürüleceğini belirten Ahmet Ahlatcı, aşı ihracatından milyarlarca dolarlık gelir beklediklerini yerli koronavirüs aşısının tüm gelirinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne verileceğini söyledi.

Ahlatcı, geliştirdikleri aşının; mevcut geleneksel ve mRNA temelli aşılardan farklı olarak burundan uygulanan protein temelli nazal bir yöntem olduğuna dikkat çekti.

Denemelerin başarılı sonuçlar verdiğini aktaran Ahlatcı, "Daha yeni sayılabilecek, insanlara daha az zarar veren, toksik değer vermeyen bir çalışma oldu. İnsan denemeleri için izin başvurusu yapıldı. Yakında Faz-1 denemelerini başlatacağız. 2021'in ortasından itibaren Faz-3'ün önemli bir aşamasını geride bırakmayı hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.