Takvimler 11 Mart 2020 yi gösterirken çinin bir kentinden yayıldığı tespit edilen ve covid19 denen virüs başımıza musallat oldu ve maalesef 70-80-90 lı yaşlarda insanların bile yaşamadığı sorunları yaşamaya başladık.

Başlangıçta 3-5 vak’a ile başlayan hastalık bu gün sadece ülkemizde 120 binden fazla taşıyıcı insan ile devam etmekte , 3 milyona yakın insanımız pandemiyi atlatmış ancak 30 bine yakın insanımız maalesef hayatını kaybetmiştir.

Koronavirüs hastalığı (COVID-19), yeni keşfedilen bir koronavirüsün neden olduğu bulaşıcı hastalıktır.

COVID-19'a yakalanan çoğu kişi, hafif ila orta düzeyde semptomlar göstermekte ve özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşmektedir.

COVID-19'a neden olan virüs, genellikle enfekte kişinin öksürmesi, hapşırması veya nefes vermesi sonucu oluşan damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar çok ağır olduğundan havada asılı kalamaz ve hemen yere ya da yüzeylere düşer.

COVID-19 ile enfekte birinin yakınındayken virüsü solursanız veya virüsün bulaştığı bir yüzeye dokunduktan sonra gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunursanız enfekte olabilirsiniz.

Covid19 ülkemiz gelenek-görenekleri başta olmak üzere bir çok değişiklik ve maalesef tutum-davranışları farklı durumlara gelmiştir. Cemaat ile kılınan Cuma ve Bayram namazları ile Cenaze namazları kılınamaz hale geldi ve akrabalıklarda ise zorunlu olmadıkça düğünler dahi yapılmadı.

Bu süreç zarfında işini gücünü kaybeden insanlar arttı , hükumet önceleri tam beceremese de maske satışını yasakladı , maske bağına başladı ancak ondanda vazgeçip paralı maske dönemi başladı. Sağlık bakanının 11 Aralık 2020 tarihinde yaptığı açıklamada şubat ayı sonuna kadar 50 milyon aşı geleceği söylenmesine rağmen gelen 15 milyon aşıdan gün itibarı ile 11 milyona yakın insanımız ancak aşı olabilmiştir. Aşı konusunda maalesef milli aşı beklenmekte ve 2nci pik döneminden sonra 3ncü pik dönemide muhtemeldir.

Pandemi uluslararası bir salgındır ve kişi olarak sadece maske ile önlem alabilmekteyiz. İnsanlara ve İnsanlığa saygısı olanları da mutlaka MASKE TAKMAYA davet ediyorum.

Güzel ve de SAĞLIKLI günlere …

Veysel AKMAN

[email protected]