Bayramların ve özel günlerin tatlı ihtiyacını karşılayan şekerpare, kolay hazırlanışı ve muhteşem lezzetiyle dikkat çekiyor. Evde şekerpare yapmanın püf noktaları burada.
Ağızda dağılan yapısıyla herkesin gönlünü fetheden şekerpareyi evde yapmaya ne dersiniz? Bu özel tarif ve ipuçlarıyla şekerpare yapmak çok kolay.
Geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan şekerpare, sofralarımıza tat katmaya devam ediyor. Evde şekerpare yapmanın en iyi yollarını keşfedin.
Şekerpare Tarifi:
Malzemeler:
Şekerpare Hamuru için:
4 su bardağı un *
5 tepeleme yemek kaşığı irmik
200 gram oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
2 adet yumurta (1 yumurtanın sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılacak)
1 su bardağı pudra şekeri *
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
*(ölçü olarak standart 200 ml su bardağı kullanılmıştır)
Şerbeti için:
3,5 su bardağı toz şeker *
3,5 su bardağı su *
3-4 damla limon suyu
*(ölçü olarak standart 200 ml su bardağı kullanılmıştır)
Üzeri için:
Hamurun malzemelerinden ayrılmış 1 adet yumurta sarısı
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?
Şekerpare tatlısını yapmaya önce şerbetinden başlayın. Her şerbetli tatlıda olduğu gibi burada da kurabiye sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Bu sebeple şerbetiniz mutlaka oda sıcaklığında soğutulmalıdır. Eğer şerbetiniz sıcak kalırsa şekerpareler şerbeti çekip yumuşar. Ağızda dağılan o yapıyı elde edemezsiniz.
Şekerpare şerbeti için uygun bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu aktarın. Karıştırdıktan sonra ocağa alın. Şeker tamamen eriyene kadar orta ateşte karıştırın. Şeker tamamen eriyince limon suyunu ilave edin. Ocağın altını kısın ve karıştırmaya devam edin. Limon eklenmiş karışım kaynadıktan sonra da ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Şerbetin kıvam alması için uzun süre kaynamaması önemli.
Şerbet hazır olup da soğumaya bırakıldıktan sonra şekerpare hamurunu yapmaya başlayabilirsiniz.
Şekerpare hamuru için oda sıcaklığında beklemiş tereyağı, bir tanesinin sarısı ayrılmış olmak üzere 2 yumurta, pudra şekeri ve vanilini uygun bir kaba alıp karıştırın.
Karışım homojen bir hal aldığında önce irmiği ekleyin. İrmiği de bir güzel karıştırın.
İrmik de karışıma iyice yedirildikten sonra elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyin.
Ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar şekerpare hamurunu yoğurun.
Hamur, ele yapışmayan bir kıvama geldiğinde hazırladığınız hamurdan ceviz parçası kadar parçalar koparın. Yağlanmış tepsiye veya borcama dizin. Burada hamura hangi şekli vereceğiniz sizin damak ve göz zevkinize kalmış. Arzu ederseniz pastane usulü şekerpare için hamuru oval olarak şekillendirebilirsiniz. Veya klasik olarak top top şekil verip üzerini düzleştirebilirsiniz.
Şekerpare, geleneksel Türk mutfağının ve Osmanlı saray mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Kolay hazırlanışı ve ağızda dağılan lezzetiyle, bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısıdır. Bu detaylı tarif ve ipuçları sayesinde, evde şekerpare yapmak artık çok daha kolay ve lezzetli. Şekerpare yaparak, geleneksel tatlarımızı yaşatmaya ve sevdiklerinizle paylaşmaya devam edebilirsiniz.