Merhaba sevgili Osmancık’lılar, yıllardır İstanbul’da yaptığımız Osmancık’lılar toplantılarının müdavimi değerli bilim adamlarımızdan Yakup Eken kardeşimiz bugün sizlere kendisini tanıtacak.

Hacıhamza Belde’sinin ileri gelen beylerinden Nuhbey dedemizin torunu, Alibey dedemizin oğlu Rahmi Bey’in ve İskender Bey’in kızı Safiye Hanım’ın en küçük oğlu olarak 1954 yılında Hacıhamza’da doğmuşum.

Müzeyyen, İskender, Mustafa, Muazzez adlı kardeşlerim Osmancık’ta oturmaktadır.

1961 yılında ailece Hacıhamza’dan Osmancık’a taşındık ve ailemizin Hacıhamza ile irtibatı hiç kopmadı. Rahmetli babam ve annem haftada en az bir günlerini ben ise yaz tatilimi Hacıhamza’da geçirirdim.

Osmancık İnönü Zaferi İlkokulu, Osmancık Ortaokulu, İstanbul Kabataş Erkek lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitim hayatımı tamamladım.

İngiltere’de, İngilizce öğrenimi ve mesleki eğitimi aldım.

1978-1980 yılları arasınra 18 ay Hava Kuvvetlerinde yedek subay olarak askerlik görevimi yaptım. 1980 yılında Osmancık’tan Bilge ailesinin büyüklerinden Hamdullah Bilge’nin kızı Kimya mühendisi Nuray Bilge ile evlendim.

1982 doğumlu büyük oğlum Fatih Eken, Elektronik ve Telekom Yüksek Mühendisi,1986 doğumlu oğlum Rahmi Eken’de Diş hekimidir.

ÇALIŞMA HAYATIM:

1980-1990 yıllarındaTürkiye’nin vinç konusunda okul kabul edilen MŞM Endüstri A.Ş de tasarım (dizayn) ve hesap mühendisi olarak çalıştım. Tamamen standardların uygulandığı işyerimden, değerli iş arkadaşlarım ve idarecilerimden çok şey öğrendim.

Türkiye’nin birçok limanı ve sanayi tesislerinde bu firmanın yaptığı eserleri görebilirsiniz.

1990-1994 yıllarında Kone Asansör firmasında planlama bölümünde çalıştım.

1994-2016 yıllarında Konecranes (Kone vinç) firmasını kurduk ve teknik müdür, idareci, tasarımcı (dizayn) ve hesap mühendisi olarak çalıştım ve oradan emekli oldum.

Konecranes firması Finlandiya kökenli uluslararası bir firma olup toplam 42 ülkede faaliyet göstermektedir ve dünyada on dört bin çalışanı vardır.

Bu firmada 22 yılı aşan çalışma hayatım boyunca bu konuda çeşitli ülkelerden Dünya’nın önde gelen mühendisleri ile tanıştım, onlarla çalıştım ve hatta mühendislik alanında yarıştım. Çünkü biz Türkiye olarak mühendislik alanında çok iyiyiz, bu farkımızı onlarla çalışınca daha iyi anladım. Konecanes Türkiye olarak bu süre içerisinde bugün Türkiye’nin çelik fabrikalarından başlayarak, limanlar, kağıt fabrikaları, doğalgaz ve kömür elektrik santralleri, barajlar, fabrikalar ve küçük atölyelere kadar erişmiş üretimimiz olan binlerce eserimizi görebilirsiniz.

Firmamız eğitim konusunda bizleri destekledi. Yaklaşık 30 defa eğitim amaçlı Finlandiya, Almanya, Macaristan, İspanya’ya gittim ve her seferinde en az beş gün ve bazıları birbuçuk ay süreli oldu. Hep merak ettiğim ve eskiden demirperde ülkesi olarak bilinen Macaristan’daki sistemi tanıma eğitimi ise tam dokuz ay sürdü ve orada da çok iyi dostluklar edindim.

Eşimle birlikte gittiğimiz firmamın organize ettiği ve çocukluğumdaki hayalim olan altı ay gece altı ay gündüz olduğu denilen yere, yani Finlandiya’nın kuzeyinde ve 66. enlemden sonra yer alan Laponya (Lapland) gezisini hiç unutamam.

Sonuçta hatıralarla dolu ve sevdiğim mesleğimi emeklilikle noktaladım.

Son olarak 2017 yılında Milli Gemi Projesi kapsamında 6 adet yeni nesil denizaltı üretiminin bir kısmını üreten ve sahibi okul arkadaşım olan Gürdesan firmasında bir yıla yakın çalıştım. Mesleğimin insanlığa hizmet eden, üretime dönük olması beni daha çok öğrenmeye sevk etti ve başarılı çalışmalarım beni hep gururlandırdı.

Ben Yakup Eken’i İstanbul’daki Osmancık’lılar toplantılarında tanıdım. Ağabeyleri İskender Eken ve Mustafa Eken Osmancık’tan tanıdığım çok samimi arkadaşlarımdır.

Yakup Eken çok değer verdiğim efendi, terbiyeli ve iyilik timsali bir kardeşimizdir. İstanbul’da ailece görüşürüz. Değerli eşi kimya mühendisi Nuray hanım da ressamdır. Ailece bir kaç sergisine gitmiştik. Yaklaşık 15-16 senedir İstanbul’da yaptığımız Osmancık’lılar toplantılarına bazen ailece katılırlardı. Maalesef 2 senedir Pandemi yüzünden Osmancık’lılar toplantılarını yapamıyoruz.

İki buçuk senedir Osmancık’a da gelemedik. Yıllar önce Mahmut Karslı ağabeyle Osmancık’a gelmiştik. İnşallah yazın Yakup’la da Osmancık’a gelmeyi düşünüyoruz. İnanın Osmancık gözümüzde tütüyor.

Yakup Eken’i bir dörtlükle anlatması zor ama ben yine de anlatmaya çalışacağım.

Yakup Eken makine mühendisi bir candır,

Asaleti tescilli çok özel bir insandır,

Yaptığı Vinçlerle yer çekimine meydan okur,

İyilik timsalidir herkes ona hayrandır… (Mehmet Özata)

11 Şubat 2022 / Mehmet Özata