Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Çorum'daki çeltik üreticilerinin maliyetine satış yaptığını, emeğinin karşılığını alamamanın endişesini yaşadığını belirterek, "İlgililerden çiftçinin alın terinin ve nasırlı ellerin hakkının alınıp verilmesi beklentimizdir" dedi.

Necati Gül, yaptığı yazılı açıklamada; " İlimizde ise yaklaşık 65.000 dekar alanda çeltik ekimi yapılmakta, bu alanda 55-60 bin ton çeltik üretimi yapılmaktadır" ifadesini kullandı.

ZMO İl Temsilcisi Gül'ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Türkiye’de son yıllarda kayıt edilen çeltik ekim alanı 100 milyon dekarın üzerine çıkmıştır. Çeltik üretimi ise 800-900 bin ton arasında gerçekleşmektedir. Dekar başına çeltik verimi ise 700-900 kg civarındadır.

Türkiye’de üretilen pirinç miktarının, iç tüketimimizi karşılama oranı, son yıllarda ortalama yüzde 80 civarında gerçekleşmektedir. Bu nedenle Türkiye yıllık 100-150 bin ton civarında pirinç ithal etmek zorunda ve pirinç ithalatına da önemli miktarda para ödemek durumundadır.

İlimizde ise yaklaşık 65.000 dekar alanda çeltik ekimi yapılmakta, bu alanda 55-60 bin ton çeltik üretimi yapılmaktadır.

Çeltik ekim sezonunda, yağışsız, kurak ve güneşli geçen hava koşulları yaşanmıştır. Uzun boylu ve yapraklı çeşitler, yağışsız hava koşullarında, daha fazla kuru madde üretimi yaparak, önceki yıllara nazaran daha yüksek verim vermesi beklentimizdir.

Havaların sıcak gitmesine rağmen, yağış olmaması nedeniyle, nispi rutubet değerleri düşük olmuştur. Bu durum, yanıklık hastalığı riskini azaltmıştır. Dane dolum dönemi, önceki yıllara göre havaların daha sıcak ve güneşli gitmesi nedeniyle, daha kısa olmuştur.

Çeltik yetişme sezonunda, ürününe normal yetiştirme tekniği yöntemlerini uygulayan çiftçiler, Türkiye ortalama veriminin üstünde verim değerlerine ulaşılacağı kanaatindeyim.

İlimizde çeltikte hasat sezonu başlamış, ilk ürünler pazara inmiştir. Çiftçi alın terinin karşılığını alıp alamama endişesi yaşamaya başlamıştır. Çünkü ilk satışlar maliyetine girmektedir.

Ülkemizde önemli üretim yerlerinden Edirne İli İpsala İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı, Çeltik Üreticileri Birliği, Ticaret Borsası ve Sulama Birliği tarafından yapılan araştırmada ortalama 750 kg/dek şartlarında 1 kg çeltiğin maliyeti 1,76 TL olarak hesaplanmıştır. İlimizdeki durumun bundan çok da farklı olmadığı düşüncesindeyim. Bu nedenle; 1 Kg çeltik maliyetinin 1,76 TL olduğu durumda çiftçinin eline geçmesi gereken miktarı kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

İlgililerden çiftçinin alın terinin ve nasırlı ellerin hakkının alınıp verilmesi beklentimizdir."