Çorum’da bulunan yaban hayvan türlerinin tespiti için kurulan “fotokapan”ların sayısı artırıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatları doğrultusunda Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü yaban hayvanlarını izlemek için teknolojiden faydalanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Çorum Şube Müdürlüğü tarafından vahşi hayvanların yaşam sırlarını kayıt altına alındığı fotokapan sayısı yeni alımlarla birlikte 49’a çıkarıldı.


Türkiye’nin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliği düşünüldüğünde, bu çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmaları, DKMP Genel Müdürlüğünce oldukça önemsenen bir husus olurken, ülke tabiatındaki çeşitli yerlere yerleştirilen fotokapanlarla yaban hayatı hakkında bir çok bilgiye ulaşabiliyor. Yerleştirilen fotokapanlar büyük memeli popülasyonlarının izlenmesi ve yaşadıkları çevreye etkilerinin araştırılması, insan-yaban hayvanı çatışmasının sebeplerinin tespiti ve çözüm yollarının araştırılması, türlerin belirli alanlarda varlık/yokluk durumlarının araştırılması, kaçak avcılık ve karayollarında yer alan önemli geçiş noktalarının yaban hayvanlarınca kullanılma sıklığının tespiti gibi hususlarda pek çok bilginin edinilmesinde kullanılıyor.
Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’nce daha önce il sınırları içinde bulunan yaban hayvan türlerinin ve popülasyon yoğunluklarının tespit edilmesine yönelik çalışmalarda ildeki ormanlık alanlarda 15 adet fotokapan sistemi kurulmuştu.


Hem fotoğraf hem de video çekebilen aynı zamanda harekete duyarlı olan bu foto kapanlar sayesinde daha önce Kargı ilçesine bugüne kadar çok sayıda geyik, karaca, kurt ve ayı ile ilk kez ormanlık alanda yaşayan vaşak görüntülerini kaydedildi. Daha öncede görüldüğü bildirilen vaşakların varlığı fotokapanlar sayesinde ispat edilmişti.