-

Osmancık Ziraat Bankası Kurucu Müdürü Sungurlu'lu Şakir Erhan kızı Nermin Hanım ile Osmancık eşrafından Ömer Çatal oğlu Selahattin Çatal'ın ilk çocukları olarak, 16 Şubat 1947 de Osmancık'ta doğmuşum. Kaptan Mehmet Çatal, doktor Ahmet Çatal ve öğretmen Ayşe Çatal Ayan adlı 3 kardeşim var.

İlk ve Ortaokulu Osmancık'ta, liseyi Çorum, İstanbul Haydarpaşa ve Çanakkale Liselerinde okudum. Bir yıl üniversite denememi henüz yeni kurulmuş K.T.Ü. (Trabzon)'da geçirerek, Ekim 1966 yılında dereceyle kazandığım, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesinde üniversite serüvenim başladı. Üniversite yıllarımda, 68 kuşağının zorlu günlerinde, kültür ve sanat şehri İstanbul'un bu yönünü kendimce değerlendirmeye çabaladım.

İstanbul Üniversitesi Klasik Türk Müziği korosuna ve İstanbul Belediye Konservatuvarına devam ederek, Türk Müziği kültürümü geliştirirken; şair, bestekâr ve rebabî Sabahattin Volkan'ın evindeki "Rebab’dan Sesler" meşk ve sohbet gecelerinde, ufkumu genişleten pek çok İstanbul Beyefendileriyle tanıştım. Öğrenciliğimin son yıllarında değerli Prof. Muammer Onat'ın Mimarlık bürosunda çalıştım.

Cumhuriyetimizin 50. yılında (29 Ekim 1973), lise son sınıf öğrenciliğimde tanıdığım, Bozcaada'lı Servet Erol ile evlendim.

Böylece, 5 yıllık fakülte süresini biraz uzatarak, Haziran 1974 yılında Yüksek Mühendis Mimar oldum. Aynı yıl İstanbul'dan Ankara'ya taşınarak, bursuyla okuduğum İmar ve İskân Bakanlığında, "İmar Planlama Uzmanı" olarak, çalışmaya başladım. Eşim de Fransızca Öğretmenliğine, 75 km. mesafedeki Haymana'da başladı ve bir dönem günde 150 km. yol yaptıktan sonra, merkeze gelebildi! 1975 ve 1979 yıllarında iki kez kız babası oldum,

1982 yılından başlayarak, Bakanlığın taşra birimlerinde sırasıyla Çanakkale, Bursa ve Muğla'da toplam 12 yıl çeşitli görevlerden sonra; 1994 de tekrar Ankara'ya döndüm. Merkezdeki değişik görevlerimden sonra, 2008 yılında emekli oldum. Ankara'dan 2010 yılında ayrılarak, 36 yıl önce terk ettiğim, İstanbul'a (Tuzla) taşındım.

Ankara Devlet Konservatuvarı mezunu ve halen Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) da keman sanatçısı kızımdan iki erkek, İstanbul 'da yaşayan ODTÜ mezunu Çevre mühendisi kızımdan bir kız dedesiyim.

Şimdi eşimle iki emekli olarak, çocuklarımızın yakınında, sağlıklı ve sakin bir hayat yaşamaya çalışıyoruz.

Selim Çatal çocukluğumdan beri tanıdığım dostluğuna ve arkadaşlığına çok güvendiğim güzel bir insandır. Ben İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde (1963-1967) Selim İstanbul Teknik Üniversitesinde okurken pek çok müşterek arkadaşlarımız oldu.

Rahmetli Diş Hekimi Turhan Dinçer, rahmetli eczacı Nusret Şahin ve Harp okulundan ayrılmış Enver Göktürk (Koyun), Osmancık’ın meşhur Sokrates’i İlyas Delibaşı, Çorum’lu avukat Adnan Çırakoğlu, Çorum’lu avukat Arif Damar sık görüştüğümüz arkadaşlardı.

Selim İstanbul’a taşındıktan sonra bir Cumartesi günü Selim’i benim devam ettiğim Aşiyan Musiki cemiyetine davet ettim. Konuk sanatçılar şarkı söyledikten sonra, sesine ve musiki kültürüne hayran olduğum Selim Çatal’ın da bir şarkı söylemesi için hocamız kanuni Sadık Kavas’a rica ettim.

Selim, İstanbul Belediye Konservatuvarı giriş sınavında Münir Nurettin Selçuk huzurunda okuduğu sözleri Padişah 1. Mahmut’a, bestesi Münir Nurettin Selçuk’a ait ilk defa duyduğum bir Hüseyni şarkı okudu. Musiki cemiyetinde yaklaşık elli kişiyle beraber büyük bir dikkatle ve huşu içinde dinlediğimiz Hüseyni şarkı sonrası hepimiz ayağa kalkarak Selim’i dakikalarca alkışladık.

Selim güzel sesiyle bu muhteşem şarkıyı çok güzel icra etmişti.

Varalım kûy-i dilârâya gönül "hû" diyerek, (Kûy=Farsça Köy, Dilara= Gönül çeken))
Kokalım güllerini gonca-i hoş bu diyerek
Şerbet-i lâl-i hayâli bizi öldürdü medet,
Gidelim kûyine yârin bir içim “su” diyerek…

Bu güzel şarkıyı ben de çok sevdim. O günden sonra gönlümden ve dilimden düşürmez oldum. Parkta spor yapmaya çıktığımızda arkadaşlarla beraber sürekli bu şarkıyı okuruz.

Sevgili dostum Selim Çatal’ı bir dörtlüğe sığdırmak elbette mümkün değil ama ben yine de denemeye çalışacağım.

Selim Çatal mimardır daha çok gönül yapar,

Toplumda çok sevilir, sevgi alır, sevgi satar,

Asaleti soydandır herkesle hayatı paylaşır,

Servet’i gönlündedir, güzel bakar, güzel yaşar…(Mehmet Özata)

3 Aralık 2021 / Mehmet Özata