Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (DED) Çorum Osmancık Şubesi’nin bu haftaki kitap tanıtım programında Osmancık İMKB METEM Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni İlyas Sal, Cengiz Aytmatov'un ‘Toprak Ana’ isimli eserini tanıttı.

Osmancık İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, Osmancık eski Belediye Başkanı Eğitimci Avukat Bekir Yazıcı, DED Osmancık Şube Başkanı Kazım Sekili’nin de katıldığı programda İlyas Sal, seminere Cengiz Aytmatov'un hayatı ile ilgili bilgiler vererek başladı.

Sal, Kırgız edebiyatından başlayarak Rus edebiyatı ve daha sonra dünya edebiyatında başarıya koşmuş olan Cengiz Aytmatov'un eserlerinin mutlaka okunması gerektiğini belirtti.

“Toprak Ana, bir Kırgız köyünde savaşta üç oğlunu ve eşini, ardından gelinini kaybeden ve yapayalnız kalan bir ananın toprağı ile dertleşmesini konu edinen bir kitaptır” diye sözlerine devam eden İlyas Sal, kitaptaki bakış açıları, kullanılan anlatım türleri ve kahramanların özellikleri hakkında geniş bir şekilde bilgi verdi.

Kitabın ana fikrinin İnsanlar doğaya ve toprağa sahip çıktıkça toprak onların rızkını verecektir olduğunu belirten İlyas Sal, “Kitabı okuduğunuz sırada, Aytmatov'un güçlü kaleminden dökülmüş harika satırlara şahit oluyorsunuz. Yazar, Toprak Ana romanında savaş zamanı insanların yaşadığı tüm sıkıntıları, cephede kaybedilenlere duyulan acıları, insanı perişan eden ayrılıkları akıcı bir dille anlatmış. Umudu yeşertmenin peşinde olmuş. İşte bütün bunları okurken kelimelerin içerisinde kendinizi bulacak ve kitabı okurken elinizden düşüremeyeceksiniz.” diyerek semineri bitirdi.