Memleketin değişik yerlerinde yaklaşık on beş yıl Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği yapan İstanbul Maarif Müfettişi Fethi Arslaner’in ikinci romanı “Urusali” çıktı.

Pik Yayınları’ndan yayımlanan eser; adanmış bir ruhla Sarıkamış’a doğru yola çıkan bir taşra gencinin, cepheden Rusya içlerine uzanan esaret hayatı ve bu yolculuk boyunca dünyanın siyah ve beyazdan ibaret olmadığını yaşayarak öğrendiği bir sürecin hikâyesini konu alıyor.

Yazar, 2016 yılında bir araştırma ve inceleme kitabı olan “Âşıkbükü”yü, 2018 yılında da “Bir Tutamak-Bir Tutam Ah” adlı deneme kitabını, aynı yıl haziran ayında ise ilk romanı “Küyük”ü çıkarmıştı.

Bir Tutamak ve Küyük’te olduğu gibi Urusali’de de doğrudan ya da dolaylı olarak Osmancık’tan, Zeytin’den, Âşıkbükü’den, Vezirköprü’den, Samsun’dan, Hacıköy’den, Amasya’dan, Çorum’dan birçok hatıra kırıntıları görecek ve yazarın anlattığı hemen her olayın, kahramanın veya motifin kendi hayatınızda bir izdüşümünü bulacaksınız.

URUSALİ ROMANININ ARKA KAPAK YAZISI:

Hamaset, etkileyici bir anlatım biçimidir. Alıcısı ve satıcısı eksik olmayan bir tarz. Öte yandan hakikat pek sevilmez, acıdır. Alıcısı az olduğu gibi satmaya taliplisi de pek çıkmaz. Ancak hakikat, daima güçlüdür. Gücü kendisindendir. Hele haksa, haklıysa... 

O yüzden hamaset, güçlü hakikatlerin parlak ışıklarına çoğu zaman gölge düşürür. Hak olan bir hakikatin hamasete ihtiyacı yoktur. 

Urusali, güneş kadar parlak bir hakikatin hikâyesidir. Hamasete hiç ihtiyaç duymayan, kelimelerin ve kalemlerin takatini tüketen devasa bir destanın küçük bir parçası. Koca bir kayıp neslin tamamlanmamış, belki de hiç tamamlanamayacak hikâyesinden küçücük bir bölüm. 

Urusali, büyük mahkemeye intikal etmiş hazin bir davanın fuzuli kadılığından ziyade, kapanmayan bir hesabın ince bir muhasebesidir. 

Yüreklerde kalmış, omuzlara binmiş ağır bir yükün altından kalkma gayretinin kıvranmasıdır. Yeni yaralara fırsat vermeyen uyanık dimağlara silkeleyici bir selam... 

Başarısı; Sarı İsmail’i, Kara Halil’i, Ermeni Adis’i ya da Rum Tanas’ı yeni bir okuyucuyla buluşturduğu ölçüde olacaktır. Bir cihan devleti yıkılırken enkazında nelerin kaldığını anlatabildiği kadar...

YAZAR HAKKINDA: FETHİ ARSLANER KİMDİR?

20 Kasım 1970 Cuma günü Çorum’un Osmancık ilçesi Âşıkbükü köyünde doğdu. İlkokulu Âşıkbükü İlkokulunda, liseyi Osmancık İHL’de, üniversiteyi ise Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okudu.

Fakülteden önce ve fakültedeyken Diyanet İşleri Başkanlığında imam hatip ve müezzin kayyım olarak (Kastamonu Numanlar, Osmancık Danişment, Talas Süleymanlı, Talas Ali Sait Paşa ve Kayseri Merkez Kocasinan Kurşunlu camileri) çalıştı. Amelelikten bulaşıkçılığa hayatın birçok alanında tecrübe edindi.

1995 yılında Alaçam Anadolu Lisesinde başladığı Türk dili edebiyatı öğretmenliğini, Bafra Özel Kızılırmak Dershanesinde ve Iğdır Tuzluca Anadolu Öğretmen Lisesinde sürdürdü. 2009 yılında açılan imtihanlar sonunda ilköğretim müfettiş yardımcısı olarak Bitlis’e atandı.

2013 yılından beri İstanbul’da maarif müfettişi olarak çalışmaktadır.

Yazmaya lise yıllarında şiirle başlayıp 1988’de mezuniyet yıllığının metinlerini yazarak devam eden Arslaner, Erciyes Üniversitesi öğrenci gazetesi Tomurcuk, Alaçam Anadolu Lisesi okul dergisi Anadolu’da Kıvılcım ve okul mezuniyet yıllıklarında yayın yönetmenliği ve yazarlık yaptı.

İlk yazıları değişik yerel yayınlarda da çıkan yazar, evli ve üç çocuk babasıdır.

YAZARIN ESERLERİ

• Âşıkbükü (Araştırma-İnceleme)

• İş Olsun(Şiir)

• Küyük (Roman)

• Bir Tutamak-Bir Tutam Ah (Deneme-Sohbet)

• Urusali (Roman, 2021)