Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi kültür sanat programlarında kimilerine göre ‘Bozkırın Tezenesi’ kimilerine göre ‘Türkülerin Babası’ olarak tabir edilen Türk halk müziği bestecisi, söz yazarı ve halk ozanı Neşet Ertaş'ı andı.

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şube Başkanı Kazım Sekili, “kültür faaliyetlerimize yeni bir program daha eklemenin sevincini yaşıyoruz. ‘Gidenlerden Kalanlar’ adıyla müziğimize farklılık katmış müzik adamlarımızı her ay bir program ile anacağız. Bu programın ortaya çıkmasında emek sarfeden ve sarfedecek olan yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımdan Cem Örtün'e ve Mustafa Tangu'ya çok teşekkür ederim” dedi.

Programın yöneticiliğini yapan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cem Örtün Neşet Ertaş'ın hayatından bilgiler vererek, Neşet ustanın müziğe başlamasıyla ilgili olarak, “ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile çalıp sesi ile türküler söylemeye başladı. Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyler. Kendi ifadesi ile şu şekilde ifade eder: "Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız” dediğini aktardı.

Konuşmasının aralarında Neşet Ertaş'ın kendi sesinden eserlerini de dinleten Cem Örtün, “Ertaş, kendisine bir dönem verilmek istenen Devlet sanatçılığı teklifini reddeder. Ve şu açıklamayı yapar: "Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadımız adına aldım" sözlerini de nakletti.

Programın sonunda Beden Eğitimi Öğretmeni Barış Boyar, Mahalli Sanatçı Barış Odabaşı ve gazeteci İsmail Kabakdere Neşet Ertaş'ın eserlerinden bazılarını canlı olarak seslendirdiler.