Kutül Amare 1. Dünya Savaşı´nda elde edilen zafer, Osmancık'ta tiyatro ortamında canlandırıldı.

Osmancık Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Kutül Amare Zaferi´ni tiyatro ortamına taşıdı.

Osmancıklılar, tiyatro gösterisini ayakta alkışladı.

Belediye Kültür Merkezi´nde sahnelenen "Kutül Amare Zaferi" isimli tiyatro gösterisi; Belediye Başkanı Hamza Karataş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, Ak Parti İlçe Başkanı Hamza Karataş, Milli Eğitim şube müdürleri, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler tarafından beğeniyle izlendi.

Tiyatro gösterisi saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı.

Okul Müdürü Salih Tuncay tiyatro gösterisi öncesinde bir konuşma yaptı. Tuncay, “Kutül Amare 1. Dünya Savaşı´nda Irak Cephesinde Osmanlı ve İngilizlerin karşı karşıya geldiği ve İngilizlerin esir alındığı bir savaştır. Tarihimizin unutulmaz şanlı günleri vardır. Böyle günler başlı başına bir destan ve tek başına bir ulusun tarihinde dönüm noktasıdır. Kutül Amare de, Türk Milletinin kaderinin yazıldığı dönüm noktalarından birisidir. 13 bin 300 İngiliz asker ve komutanının Osmanlı ordusu tarafından kayıtsız şartsız esir alındığı büyük bir destandır. Bu savaş İngilizlerin Osmanlıya karşı Çanakkale Destanı´ndan sonra ikinci mağlubiyetidir.

İngiltere etki altına aldığı büyün ülkelerde bu zaferi tarih kitaplarından sildirmiş ve unutturmaya çalışmıştır" dedi.

Tuncay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kutül Amare Zaferi çöküşün başladığı umutsuzluğun yaygınlaştığı bir zaman diliminde milletimiz için ve o coğrafyadaki bütün mazlum milletler için abı hayat olmuştur. Türk Milleti Çanakkale´de başlayan İstiklalini koruma iradesinin bir benzerini de Kutül Amare´de ortaya koymuştur. Kutül Amare şehitleri ve gazilerimizin o destansı mücadelesi, İstiklal mücadelemizle kurulacak Türkiye Cumhuriyetimize ruh ve mana vermiştir. Kutül Amare ruhu Cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği değerlere bereketli bir zemin olmuştur.”