Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ( TDED) Osmancık Şubesi geleneksel hâle getirdiği 'Gidenlerden Kalanlar' programında Kazancı Bedih'i andı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkan Yardımcısı Cem Örtün'ün hazırlayıp sunduğu program TDED Osmancık Şubesi Çok Amaçlı Salonunda yapıldı.

“1929'da Çulhacı Halil Usta'nın tek çocuğu olarak dünyaya gelen Bedih küçük yaşta bakırcı ustasının yanına çırak olarak verilir” diyerek konuşmasına başlayan Cem Örtün, Kazancı Bedih hakkında şunları söyledi:

“Burası aynı zamanda hem meslek hem de müzikle tanıştığı doğal bir eğitim kurumudur.

Küçüklükten itibaren sıra gecelerine babasıyla giden Pir’in kısa sürede yeteneği fark edilip, kendisine cümbüş ve tambur çalması öğretilir.

Divan şairlerinden Fuzuli, Nabi, Şair Nezihe ve Abdi’nin eserlerini Davudi sesiyle taklit edilemez ve kendine has tavrıyla yorumlar.

Sıra gecelerinin aranan kişisi olur ve bu özelliklerinden ötürü kendisine Ahi geleneğinin de etkisiyle “Pir” lakabı verilir.

1996'da Eşkıya filminde okuduğu gazelle Türkiye çapında üne kavuşur. Lakin mütevazi yaşamından ödün vermez ve çarşıda ki küçük dükkanında mesleğini icra eder.

Urfa müziğinde önemli bir yeri olan sıra gecesi bir eğitim kurumu aynı zamanda bir edeplenme yeridir.

Gelenek ve göreneklerin, usta çırak ilişkisinin en güzel örneklerindendir. Kökeni çok eskiye dayanan kadim şehir Şanlıurfa'da gazelin yanında türkü, hoyrat ve maniler büyük önem arz etmektedir. Milli mücadeleye ilham verip devrin güçlü devleti Fransızları yurdundan atmayı başaran Urfalılar örgütlenme ve mücadele hazırlıklarını sıra gecelerinde tertiplemişlerdir. 2004 yılında katalitik zehirlenmesinden vefat eden Pir müzik severleri büyük bir yasa boğmuştur”

Sıra Geceleri hakkında da bilgi veren Cem Örtün, yer yer Kazancı Bedih'in eserlerini programa katılanlara dinletti.