Öğrenciler pandemi sürecinde 'Hayat Eve Sığar' dedi ve boş durmadı. Öykü tarzında yazdıkları eserleri bir araya getirerek ‘KATRE Kızıl Nehrin Hikayeleri’ adı altında hikayeler yazan öğrenciler bu yazıları kitaplaştırarak edebiyat alanında da adından söz ettirecek bir esere imza attı.
Sosyal ve kültürel etkinlikler yönünden adını sıklıkla duyuran Cumhuriyet Anadolu Lisesi kültür-sanat dergisi ve edebiyat gazetesinden sonra yine bir ilke imza atarak ikinci hikaye kitabını çıkardı. Hikaye tarzında yazdıkları eserleri bir araya getiren öğrenciler ikinci kitapları olan ‘KATRE Kızıl Nehrin Hikayelerini' çıkardı.
Osmancık Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nden 25 öğrenci tarafından yazılan hikayelerden oluşan ‘KATRE Kızıl Nehrin Hikayeleri’ hakkında konuşan Okul Müdürü Salih Tuncay, ‘2016 yılında başlattığımız "Osmancık Cumhuriyet Anadolu Lisesi Yazıyor" Projesi kapsamında öğrencilerimizi yazmaya teşvik ettik. Tiyatro yazarak başladığımız bu alanda ilçemizde kendi yazıp yönettiğimiz 6 tiyatroyu gösterime sunduk.
Ayrıca yine kendi yazdığımız tiyatrolar ile Gençlik ve Spor Bakanlığını düzenlemiş olduğu tiyatro yarışmalarında iki yıl üst üste ilde birinci olarak ilimizi bölge yarışmalarında temsil ettik. Ulusal yapılan hikaye yarışmalarında öğrencilerimiz dereceye girdi. Bu proje kapsamında Çorum Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği ‘Her Okulun Bir Projesi Var’ adlı yarışmada projelerimiz iki sene üst üste örnek proje olarak gösterildi. Çıkardığımız Kültür-Sanat dergimiz ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u konu alan edebiyat gazetemiz büyük ilgi gördü. Şimdi de pandemi sürecini çok iyi değerlendirerek ilk hikaye kitabımız ‘Kiralık Macera’dan sonra yeni bir heyecan yaşayarak ‘KATRE Kızıl Nehrin Hikayelerini' çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kitapta emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimi canı gönülden tebrik ediyorum.’’ dedi.
Öğrenciler ise içinde bulundukları bu çalışmayı şöyle anlattı:
10.sınıf öğrencisi Sude Türker, "İnsanların çoğu hayatları boyunca kayda değer bir iş yapmadan göçüp gidiyor. Biz kayda değer bir şeyler yapmak istedik."
9.sınıf öğrencisi A. Şamil Çinpolat, "Yazmanın bize güven ve cesaret verdiğini gördüm.’’
9.sınıf öğrencisi Emirhan Tüfekçi, "İstiklal şairimiz M. Akif Ersoy, ‘’Ölen insan mıdır, ondan kalacak şey eseri; Bir eşek göçtü mü, ondan da nihayet semeri.’’der İnsanlar dünyadan bir şekilde göçüyor. Arkalarında ne bir eser ne de bir semer bırakarak. Biz öğretmenlerimizin teşvikiyle bizi hatırlatan bir şeyler bırakmak istedik.’’
11.sınıf öğrencisi İrem Özdemir ‘’ Ben birinci kitabımız olan Kiralık Macera ile eser vücuda getirmenin zevkini tatmış biri olarak yazmazsam olmazdı.’’
9.sınıf öğrencisi Cansu Büğrü ‘’Kendimizi tanımamızı ve yeteneklerimizi geliştirmemizi sağlayan hocalarımıza teşekkür ederim.’’
11.sınıf öğrencisi Ceren Kaya ‘’İnsan severek yaptığı işten keyif alıyor. Okumak güzel bir eylem yazmak ise okumaktan daha güzel.’’ Osmancık Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin Genç Kalemleri çıktıkları bu yolda kendilerine destek olan öğretmenlerine teşekkür ettiler.