Kış mevsiminde, kuru havasız ortamlarda kalma sürecimiz ile birlikte su ihtiyacı artıyor, ancak soğuk hava susama hissimizi engelleyebiliyor. Oysa her mevsim sıvı tüketimi, sağlığımızı korumak ve geliştirmek için oldukça önemli.

Vücudumuzun ihtiyacı olan su miktarını karşılamak için bol miktarda ve sağlıklı su içmeliyiz. Sağlıklı bir insan her gün vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 30ml su içmelidir. Bu ihtiyacı karşılamak için; normal boyutlarda yetişkin bir insan gün içinde yaklaşık 2.5 – 3 litre su tüketmelidir.

Kış Mevsimi için Sağlıklı İçecekler

· MADEN SUYU

Maden suyu içerisinde barındırdığı mineraller sayesinde oldukça sağlıklı bir içecektir. Yüksek tansiyon ve ödem probleminiz yoksa gün içinde 1- 2 su bardağı maden suyu tüketebiliriz.

· SMOOTHIE – TAZE MEYVE SULARI

Taze meyvelerle yapılan meyve suları ve smoothieler oldukça sağlıklı alternatiflerdir. Kış mevsiminde bağışıklık sistemimiz içinde bir o kadar faydalıdır. Her bir su bardağı taze meyve suyu veya smoothie de; en az 2 porsiyon meyve kadar kalori aldığımızı unutmayalım.

KIŞ MEVSİMİNDE ELİMİZ EN ÇOKTA SICAK ŞEYLER İÇMEK İÇİN BARDAKLARA UZANIYOR.HEM İÇİMİZİ ISITACAK HEM DE BİZE FAYDA SAĞLAYACAK BİTKİ ÇAYLARINI İNCELEYELİM.

1.IHLAMUR

Birçoğumuzun hayat kurtarıcısı olan ıhlamur solunum sistemi üzerindede pek çok yararı bulunmaktadır.

2.ADAÇAYI

Gribal enfeksiyonlar üzerindeki olumlu etkilerin yanı sıra güçlü bir antioksidandır.

3.YEŞİL ÇAY

Kış ayları ile hareketsiz bir tempoya giren hayatımızla birlikte vücudumuzda bu süreçte ödem tutmaya başlayabilir. Bilindiği üzere yeşil çay hem metabolizmayı hızlandırıcı hem de iyi bir ödem attırıcı olarak kullanılabilinir.Fakat içerisindeki kafein miktarı sebebi ile kalp, tansiyon, böbrek sorunları, karaciğer rahatsızları, mide ülseri ve anksiyete başta olmak üzere psikolojik rahatsızlıkları olan kişiler yeşil çay kullanmamalıdır.,

Kronik hastalığı olan kişiler, gebeler ve emziren anneler mutlaka doktorunun bilgisi dahilinde bitkisel çayları tüketmelidir.

6 aydan küçük çocuklar kesinlikle bitkisel çay içmemelidir.

Bitki çaylarını günde 2-3 fincandan fazla tüketmemeye özen gösterin.

DİYETİSYEN BETÜL KOÇ

KAYNAKÇA

NOOKABKAEW, S., RANGKADILOK, N. & SATAYAVIVAD, J., “Determination of TraceElements in HerbalTeaProductsandTheirInfusionsConsumed in Thailand,” Journal of AgriculturalandFoodChemistry, 54, 6939–6944, 2006.

ÖZCAN, M. M., ÜNVER, A., UÇAR, T. & ARSLAN, D., “Mineral Content of SomeHerbsandHerbalTeasbyInfusionandDecoction,” FoodChemistry, 106, 1120–1127, 2008.

PYTLAKOWSKA, K., KITA, A., JANOSKA, P., POŁOWNIAK, M. & KOZIK, V., “Multi-Element Analysis of Mineral andTraceElements in MedicinalHerbsandTheirInfusions,” FoodChemistry, 135(2), 494–501, 2012.

OLIVIER, J., SYMINGTON, E. A., JONKER, C. Z., RAMPEDI, I. T. & VAN EEDEN, T. S., “Comparison of the Mineral Composition of LeavesandInfusions of TraditionalandHerbalTeas,” The South AfricanJournal of Science, 108(1/2), 1–7, 2012.

MALIK, J., FRANKOVA, A., DRABEK, O., SZAKOVA, J., ASH, C. & KOKOSKA, L., “AluminiumandOtherElements in SelectedHerbalTeaPlantSpeciesandTheirInfusions,” FoodChemistry, 139, 728–734, 2013.

SZYMCZYCHA-MADEJA, A., WELNA, M. & POHL, P., “Simple andFastSamplePreparationProcedurePriorto Multi-Element Analysis of SlimTeasby ICP OES,” FoodAnalyticalMethods, 7(10), 2051–2063, 2014.