Yaklaşık bir senedir Korona yüzünden dünya hayatımız altüst oldu.

Bu süre zarfında boyalı basında ve medyada yönlendirilmiş haberleri izlemek zorunda kaldık. Bizler ve bütün dünya yaşam derdine düşmüşken çok önemli bazı tarihi olaylardan sizleri haberdar etmek istedim.

MARS’A İNDİLER. 19 / ŞUBAT / 2021

NASA'nın Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan 30 Haziran 2020'de fırlatılan uzay aracı, Perseverance (Azim) yaklaşık 470 milyon kilometrelik bir yolculuktan sonra öngörülen tarihte Kızıl Gezegen'e ulaşmayı başardı.

NASA'nın bir ton ağırlığındaki Rover tipi uzay aracı Perseverance, yaklaşık 7 aylık yolculuğun ardından, Mars'ın Jezero Kraterine indi. NASA tarafından canlı yayımlanan iniş misyonu sorunsuz gerçekleşti. Mesafe dolayısıyla Mars yüzeyine ilk dokunuşun görüntüleri yaklaşık 11 dakikalık gecikme ile yayını seyredenlere ulaştırılabildi. Perseverance, Mars'tan ilk fotoğrafını "Selam, dünya. Sonsuz evime ilk bakışım" mesajı ile göndermiş.

MISIR’DA MUMYALARIN YENİ MÜZEYE TAŞINMA TÖRENİ

5 Nisan 2021 Pazartesi günü Antik Mısır'ın 22 kral ve kraliçesine ait mumyalar başkent Kahire'de düzenlenen muhteşem bir törenle Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne taşındı. Mısır medyasında canlı yayınla takip edilen törenle aralarında 1. Seti, Hatşepsut, 2. Ramses gibi ünlü firavunların da bulunduğu 18 kral ve 4 kraliçe mumyası başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yer alan Mısır Müzesi'nden, kentin doğu kesimi Fustat' taki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne götürüldü. "Altın Yolculuk" adı verilen kortejde antik Mısır döneminde kullanılan at arabalarının yanı sıra Firavun kıyafetleri giyen kadınlar ve süvariler de yer aldı.

Mumyalar, her kral ve kraliçenin adına özel olarak hazırlanmış antik Mısır tarzında dekore edilmiş altın renkli görünümlü araçlarla nakledildi. Korteji müzede Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile yerli ve yabancı yetkililer karşıladı.

Tören, yerel ve uluslararası yaklaşık 400 kanal ve 200'den fazla muhabir tarafından takip edildi. Cep telefonuma gönderilen videodan naklen seyrettiğim muhteşem tarihi töreni maalesef Türk televizyonları naklen yayınlamadı. Bunu bir tarihçi olarak çok ama çok yadırgadım. Yaklaşık 2 saat 13 dakika süren bu tarihi tören bütün dünya televizyonları tarafından canlı olarak yayınlandı.

BAADDİN ESPRİLERİ

1—Virüse sormuşlar, durum nasıl? “Dünyayı dolaştım hiçbir ülkede böylesine ilgi görmedim, teşekkürler Türkiye!” demiş.

2—Korona’ dan korunmak için bir bardak suya bir çorba kaşığı sirke koyun, sabah, öğle ve akşam gargara yapın. Bir de günde bir kaç defa ağzınıza 2-3 karanfil koyarak emmeye çalışın. En kolay ve zahmetsiz korunma yöntemidir.

3—Ne kadar doğru bilmiyorum, karayollarında devletin astığı tabelalar ve Navigasyon şirketleri otomobilleri sürekli paralı yollara yönlendiriyormuş!

4—15 trilyon dolar serveti olan Lord Jacop Rothschild; “Fakirler bir gün cennetin olmadığını öğrenirse dünyayı idare edemeyiz” demiş.

(Lord Jacop Rothschild, ABD dolarını basan ve adına İllüminati denilen “Dünyanın Derin Devleti” kabul edilen 16 sülaleden Rothschild’lerin lideri )

5—Mağaradan yeni çıkmış ilkel insanların ayağa kalkarak cehaletten çağdaşlığa yürüyüşünü temsil eden meşhur karikatürde, kafilenin başındaki adamın geriye dönerek “Geri dönüyoruz, başaramadık” sözleri fakirlerin

umutsuz direnişlerine benziyor.

6—Karantina günlerinde psikiyatrist ve psikologlardan bildiri; “Sevgili vatandaşlar, özellikle 65 yaş üstünde olanlar, ev karantinasında olduğunuz sürece hayvanlarınız, çiçekleriniz ve beyaz eşyalarınızla konuşmaya başlamanız normaldir. Bu sebeple bize gelmenize gerek yok. Ancak, eşyalar sizinle konuşmaya başladığında tıbbi yardım için bize başvurun!

7—Türkiye’de bazen, her şey yolundaymış hissine kapılayım diye aldığım Hürriyet gazetesinde, her ay bir başkasıyla aşk yaşadığı söylenen manken kızlarımızın ahkâm keserek felsefi yorumlarda bulunması beni çıldırtıyor!

Bu haftanın rubaisi ilham aldığım “Rubai’nin Babası” Ömer Hayyam’dan ;

Dünyayı güzellerle bezersin Tanrım!

Sonrada bakmayı men edersin Tanrım!

Yani ki, dolu bir kadehi verirsin elime,

Hem yan tut, hem de dökme dersin Tanrım!…

23 Nisan 2021 / Mehmet Özata