Kuymak, Karadeniz mutfağının yıldızı, peyniriyle uzayan, mis gibi tereyağının eşlik ettiği bir lezzettir. Hem kahvaltıda hem de akşam yemeğinde rahatlıkla tüketebileceğiniz kuymağı evde yapmak artık çok kolay. İşte adım adım kuymak tarifi.
Kuymak, Karadeniz'in en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Genellikle kahvaltıda tüketilen kuymak akşam yemeğine yapacak yemek bulamayanların da pratik yardımcısı oluyor. Mıhlama olarak da bilinen kuymak nasıl yapılır merak ediyorsanız bu kuymak tarifine bakabilirsiniz.
Kuymak enfes lezzetiyle gönüllere taht kuruyor. İçine katılan peynirlerle uzayıp giden kuymak oldukça seviliyor. Bu eşsiz lezzeti evde denemediyseniz aşağıdaki kuymak tarifine bayılacaksınız.
MALZEMELER
2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu
1 su bardağı su (oda ısısında)
1 kase kolot peyniri veya kaşar
1/2 çay bardağı kaynar su
1 silme tatlı kaşığı tuz
TARİF
Tereyağını mümkünse bakır bir tavaya alın ve yağ eriyip köpürünce üstüne mısır ununu ekleyin.
Mısır ununun rengi dönene dek kavurun. Ardından bir su bardağı suyu ve tuzunu ekleyin.
Suyu çekene dek kavurun ve suyu iyice ektikten sonra içine kolot peynirini ilave edin.
Peynir tamamen eriyip, suyunu çekene dek karıştırarak kavurun.
Peynir de eridikten sonra kaynar suyu ekleyin, suyu çekip uzayan bir kıvam aldığında ocağın altını kısın.
Tereyağı hafifçe üstte biriktiği zaman kuymağınız hazır demektir.
Karadeniz'in sıcak ve samimi atmosferini sofralarınıza taşıyan kuymak, tereyağının ve peynirin eşsiz uyumuyla her damağı büyüleyen bir lezzet. Özellikle kahvaltılarda tercih edilen bu enfes yemeği, evde kolayca hazırlayabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Kuymak, adeta bir lezzet şöleni sunarak, günün her saatinde keyifli anlar yaşatıyor.