Osmancık ilçesinin önemli ürünlerinden biri olan çeltikte hasat çalışmaları sürerken yağan sağanak yağış üreticileri mağdur etti.

İlçede akşam saatlerin de başlayan sağanak yağış Ardıç, Ovacıksuyu, Sekibağı, Kumbeli Kalise ve Hacıhamza da etili olurken biçerdöverlerle gün içerisinde hasadı yapılan ve traktör römorkları ile haramlara taşınarak kurutmaya bırakılan çeltiklerin yağmurlardan ıslandığı belirtildi.

Toplam 21 bin dönün alanda Osmancık-97 çeşidi çeltik akim alanın gerçekleştiği Osmancık'ta bir dönümde ortalama 900 kg çeltik verimi olduğu, toplamda 20 bin ton çeltik ürün hasılatın gerçekleşeceği tahmin edildiği ve Türkiye’de tüm çeltik ekim alanlarının yüzde 2’sine tekamül ettiği kaydedildi.

İlçenin en önemli gelir kaynağın çeltik ürünü olduğunu ifade eden üreticiler, çeltiğin sulak alanda gerçekleşmesi nedeniyle ekim esnasında yaşanan sorunlar gün geçtikçe artığını, özellikle maliyetleri artıran yabancı ot mücadelesi başlı başına bir sorun olurken, bilinen etkin maddelerle yapılan zirai mücadelede bağışlık kazanması nedeniyle çeltik bitkisinde hastalık ve zararlılara karşı mukavemetinin düştüğünü söylediler.

İlçe ile özdeşlen ‘Osmancık- 97 Pirinç’ türün kalite ve rekabet gücünün daha da yüksek olması için çiftçilere ait parçalı ve küçük araziler halinde olan çeltik ekim alanların proje kapsamın da arazi toplulaştırılmasına gidilerek daha sağlıklı ekim alanların oluşturulmasına gereksinimin olduğu kaydedildi.

Osmancık-97 Pirinç çeşidi, kalite ve yüksek verim özellikleriyle ön plana çıktığı gibi ucuz ithal pirinç ile rekabeti kolaylaştırmış olan bir çeşit olduğu, dekara 800-1000 kg arasında bir verim potansiyeline sahip olan Osmacık-97pirinç çeşidi, ülkemizde çeltik ekimi yapılan, Marmara-Trakya, Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekilmesi tavsiye edildiği ve pirinç randımanı %60-65 olup. tanesi uzun, camsı ve mat görünüşte olduğu ifade edildi.