Osmancık Mesleki Teknik Anadolu Lisesi tarafından 2021 UNESCO Ahi Evran-ı Veli Yılı kapsamında etkinlik düzenlendi. Okul bahçesinde düzenlenen etkinlikte 2021 yılının Ahi Evran-ı Veli Yılı ilan edilmesi ve Ahilik Kültürü hakkında bilgi verildi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen törenle mesleki eğitimini tamamlayarak farklı sektörlerde usta olmaya hak kazanan 12 kişiye de ustalık belgesi verildi. Ayrıca belgelerini alan ustalara protokol üyeleri tarafından Ahilik Kültür Geleneğinde önemli yer tutan “Ahilik Kuşağı” bağlandı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör zanaatkârların kolay yetişmediğini belirterek, “Bir evladımız çıraklığını yapmadığı işin ustalığını yapamaz, ustalığını yapmadığı işin de patronu olamaz. Bir terzi; terzilik yapıyor, tekstile giriyor, büyüyor ve dev firmalar arasına giriyor. Mesela ilçemizde bizim kaporta ustalarımız var, motor tamir ustalarımız var. Bunların hepsi ustalıktan iş adamlığına yükseldi. Çünkü çıraklığını, ustalığını ve patronluğu yapıyor. Öğretmenlerimizden ricam, evlatlarımız ustalıklarını sektörün içinde yaşayarak öğrensinler. Eğer zanaatkârlar yetişmezse gelecek yıllarda sadece ulusal servislere mahkum kalacağız. Ya da arızalanan bir ürünü yenisiyle değiştirmek zorunda kalacağız. Oysa eskisi olmayanın yenisi olmaz. Bu gün belge alan ustalarımızın yetişmesinde emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Okul Müdürü Ahmet Saltık etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada “2021 yılının UNESCO tarafından Ahi Evran-ı Veli Yılı ilan edilmesiyle bizler de Osmancık İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak okulumuzda mesleki eğitimini tamamlayan ustalarımız için Şed Kuşanma Töreni düzenledik. Amacımız geleneklerimizi devam ettirmek ve Ahilik Kültürüne yönelik farkındalığı artırmaktır. Bu yıl ilk olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliği her yıl ilçe esnaflarımızın ve el sanatları ustalarımızın katılımıyla gelenekselleştireceğiz” dedi.

Etkinliğe Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci, Emniyet Müdürü Haluk Karslıoğlu, Jandarma Komutanı Üsteğmen Nuri Uyar, İlçe Müftüsü Dr. Eyyup Aydın, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Ayrıca ustalık belgesi alan öğrencilerin stajyer yaptıkları sanayici esnaf ustalarından Sacit Açık, Mürsel Gökyar ve İsmail Doğan açılışta kendilerini yalnız bırakmayarak bu gururlarına ortak oldular.

Etkinlik okul öğretmenlerinin müzik dinletisinin ardından sonra erdi.