18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi´nin 103. Yılı Osmancık'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi´nin 103. yıldönümü nedeniyle Osmancık Kaymakamlığı tarafından Atatürk Anıtı önünde, Şehitlikte ve Belediye Kültür Merkezinde törenler düzenlendi.

Törene; Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Osmancık Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Hüseyin Altunay, İlçe Jandarma Komutanı J. Kd. Yzb. Yaşar Oğuz Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Mürsel Türkmen, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Osmancık Şube Başkanı Mustafa Sarı, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, askeri erkan, şehit yakınları, gaziler, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Personel Astsubay Kıdemli Çavuş Abdullah Sözen yaptı.

Sözen, "18 Mart, aziz milletimizin engin tarihinde altın harflerle yazılmış olan bir gündür. Bugün; Çanakkale´nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, vatanımızın parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür" diye konuştu.

Sözen yaptığı konuşmada, “Bugün burada, ülkemizin bağımsızlığı, bütünlüğü ve cumhuriyet uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan, yurdumuzun ve dünyanın dört bir köşesindeki şehitliklerde ve bilinmeyen yerlerde, kefensiz, mezar taşı olmadan yatan tüm kahramanlarımızı minnet ve şükran duygularımızla anmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Tarih boyunca başka milletlerin esareti altında yaşamış olan Türk milleti yaşadığı toprağı namus bilip onu canı pahasına korumuş, müdafaası için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.

Bu kıskandıran fedakârlığa tüm dünya tam 103 yıl önce bugün Çanakkale´de şahitlik yapmış, Türkün onurlu mücadelesini hayranlıkla seyretmiştir. Milletimiz en kara günlerini yaşarken, artık tükendiler denilen bir anda yine devleşmiş, kahramanlık ve cesaretiyle dünyanın en güçlü ordularını dize getirerek destanlaşmış, vatanına göz dikenlerin başlarına neler geleceğini tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir" dedi.

Sözen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çanakkale harbinin önemi, tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal´i bir komutan, bir milli kahraman olarak ortaya çıkarması ve üzerinde iki harbin ezikliğini yaşayan bir orduya, yeniden savaşma azim ve iradesini vermiş olmasıdır. Bu azim ve iradedir ki sonunda milletimize İstiklal Savaşı´nı kazandırmış ve Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulmasını sağlamıştır.

18 Mart, aziz milletimizin engin tarihinde altın harflerle yazılmış olan bir gündür. Bugün; Çanakkale´nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, vatanımızın parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür.

Bugün, Malazgirt´te, Kosova´da, Niğbolu´da, Sarıkamış´ta, Çanakkale´de, Kore´de, Kıbrıs´ta ve terörle mücadele kapsamında memleketin dört bir köşesinde ölümsüzlük şerbeti içenlerin anısına bir şeref günüdür.

Bugün, barutun kanla, kanın canla buluştuğu; canın vatan, namus, bayrak uğruna destanlaştığı gündür. Ölürken dirilenlerin, öldü zannedilen ama hiç ölmeyen ve ölmeyecek olanların günüdür.

Bugün, “ya gazi ol, ya şehit” diyerek davul, zurna ile asker ocağına seve seve gönderdiği evladını tertemiz alnından öpüp, son yolculuğuna uğurlayan aziz Şehit anaları, babaları, eşleri ve çocuklarının gurur günüdür."

Törenin ardından şehitlik ziyaret edildi. Burada Kur´an-ı Kerim okunarak dualar yapıldı.

Ardından Osmancık Belediye Kültür Merkezi´nde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama programı gerçekleştirildi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi´nin 103. yıldönümü programını bu yıl Osmancık Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu tarafından hazırlandı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Okul Müdürü Sefa Kayalı yaptı.

Okul Müdürü Sefa Kayalı; “Çanakkale Zaferi, bu topraklardaki bin yıllık varlığı kazınmak istenen milletimizin yazdığı en büyük kahramanlık destanlarından biridir.

Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, insanlarımızın şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstiklal Harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti´ne giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur.

Çanakkale´de sergilenen birlik, kardeşlik ve dayanışma, milletimize hem zaferi getirmiş, hem de Kurtuluş Savaşımız için gerekli olan cesareti ve mücadele ruhunu vermiştir.

Hepsinden önemlisi Çanakkale Zaferi, vatanı, dini, hürriyeti ve istikbali söz konusu olduğunda Türk Milleti´nin neleri göze alabileceğini, neleri başarabileceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Bu yönüyle Çanakkale, dün olduğu gibi bugün de, milletimiz, ülkemiz ve geleceğimiz üzerine plan kuranlar için hiçbir zaman unutmamaları gereken bir derstir.

Bize yeni Sevr dayatmalarıyla geçmişi yaşatmak isteyenlerin bu yıkım ve zulüm planlarını dün Çanakkale´de olduğu gibi bugün de bertaraf etmek boynumuzun borcudur.

Öyleyse geçmişimizden feyiz alarak bugünde tüm dünyaya bir kez daha “Çanakkale geçilmez” diye haykırıyor, 18 Mart Şehitler Günü´nde bu mukaddes vatanı bize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyorum" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Osmancık Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinin özenle hazırlamış oldukları oratoryo ve canlandırma gösterisi salonda duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Gösterinin ardından şiir okuma, resim ve kompozisyon gibi çeşitli dallarda yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri protokol tarafından verildi. Ödül töreni ile sona eren programın ardından protokol üyeleri Şehit Aileleri ve Gaziler Derneğini ziyaret etti. Burada ilçe Kaymakamı Hakan Alkan gazilerle tanıştı. Kısa sohbetin ardından Osmancık Kaymakamlığı tarafından Şehitleri Anma Günü adına şehit aileleri ve yakınlarına Osmancık Asya Tesisinde yemek veridi.