Osmancık’ta kıraathanelerin kapalı alanlarda sigara yasağının başlamasıyla beraber çay satışlarında artış olduğu öğrenildi.
Osmancık’taki Kıraathane İşletmecisi Mahmut Kara, ülke genelinde 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde ve lokantalarda sigara içme yasağına uyum sağlanmasının yasal bir zorunluluk haline gelmesiyle Osmancık’ta da sigara içenlerin sayısında azalma olduğunu ifade etti.
Osmancıklı sigara tiryakilerinin dışarı çıkıp sigara içeceklerine çaylarını tazelettirdiklerini belirten Kara, “Ülke genelinde kapalı alanlarda sigara yasağı uygulanmasıyla birlikte Osmancık’ta da sigara içenlerde azalma oldu. Daha öncelerde toplu taşıma araçlarında, hastanelerde, okullarda tüm kapalı mekânlarda herkes çok rahat sigara içiyordu. 
Sigara içmeyenlerde bundan rahatsızdı ve sigara içenlerden daha fazla etkileniyordu. Kapalı alanlarda sigara içme yasağı kanunu çıktıktan sonra gerek Osmancık’ta gerek ülke genelinde bu kanuna karşı saygı gösterilerek kanuna uyuldu. Osmancık’ta eski tiryakiler sigara yerine çayını tazelettiriyor ya da gazete okuyor. Sigara içenlerin sayısında azalma var. Genel anlamda bakıldığında herkes bu uygulamadan memnun durumdadır” diye konuştu.
İlçede Osmanlı Kıraathanesini işlettiğini belirten Kara, sigara yasağının yürürlüğe girmesiyle çay satışlarında artış olduğunu, mekânın içinde sigara içilmediğinden içerisinin sigara kokmadığı gibi tavan ve yan duvarlarında sigara dumanı ile sararmadığını, sık sık badana ve boya derdinden kurtulduklarını söyledi.

Hüseyin Çetinkaya