15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Osmancık Protokolü Şehitliği ziyaret ederek dualar okundu. Şehitlerin mezarlarına çiçek bırakılarak sulandı. Ardından Ulucamiide Fotoğraflarla 15 Temmuz sergisi gezildi. Osmancık ulucamii (Beylerçelebi Camii) Cami’de düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri ve Tüm Şehitleri Anma mevlit programıyla devam etti.
15 Temmuz Şehitleri Meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma törenine AK parti Çorum Milletveki Av. Oğuzhan Kaya, Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör,Cumhuriyet Savcısı, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Karslıoğlu, Jandarma Komutanı J. Üsteğmen Nuri Uyar, Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci, İlçe Müftüsü Dr. Eyyup Aydın, AK Parti İlçe Başkanı Şerif Okudan, MHP İlçe Başkanı Satılmış Karatağ, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, daire ve kurum müdürleri ve askeri yetkililer katıldı.


Osmancık Ulucamii İmam Hatibi hafız İbrahim Bardak Kur'an-ı kerim okudu. Günün anlam ve önemini belirten konuşma Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör tarafından yapıldı.. Konuşmalarında "Milletimiz hainlere fırsat vermedi, vermeyecektir. Osmancık halkı 5 yıl önce olduğu gibi yine 15 Temmuz Meydanında. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlık, sıhhat diliyorum. Vatanımız için, milletimiz için her an hazırız. Allah birlik ve beraberliğimizi daim kılsın. Allah hainlere fırsat vermesin. İlçemizdeki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine katılan tüm hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum."dedi.


Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay Günün anlam ve önemini ile ilgili konuşma yaptı konuşmalarında;
Sayın Belediye Başkanım, Sayın Savcım, Değerli Mesai Arkadaşlarım, Değerli Osmancıklılar, Sevgili Öğrenciler ve Basınımızın Değerli Temsilcileri diye başladı.
Bugün tarihimizin gördüğü en hain saldırılardan biri olan 15 Temmuz Darbe Girişiminin 5.yıldönümü. O gece milli iradeyi hiçe sayarak demokrasiyi ortadan kaldırmayı hedefleyen FETÖ Terör Örgütü hain bir darbe girişiminde bulunmuştur.


Darbe girişimi sırasında FETÖ terör Örgütünün Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içinde yapılanmış unsurları devletimizin tank ve helikopterlerini gasp ederek bunları milletimize karşı kullanarak başkalarının emrine veren örgüt mensupları başta TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olmak üzere devletimizin kurumlarını bombaladılar. 15 Temmuz gecesi milletimizin güvenliğini sağlamak ve aziz vatan topraklarının güvenizini. muhafaza etmek için alınan silahlarımız bir grup hain tarafından kendi milletine ve meclisine doğrultuldu. Tarih boyunca Türk Milleti üzerinde birçok oyun oynandı, planlar yapıldı ancak bu topraklar 15 Temmuz'daki kadar kirlice, kahpece ihaneti ve hainliği görmemişti. Allah'a şükürler olsun ki tarih boyunca vatan, bayrak ve ezan söz konusu olduğunda neler yapabileceğini gösteren aziz milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla o gece sel olup meydanlara akarak vücutlarını tankiara, uçaklara ve bombalara siper ederek, aziz vatan topraklarının işgal edilemeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya haykırdı.


Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden itibaren içten ve dıştan çeşitli saldırılara maruz kalmıştır. Bu saldırıların sonuncusu 15 Temmuz 2016 gecesi gerçekleşmiştir. Kurtuluş savaşında yedi düvele karşı verdiğimiz mücadelenin bir örneğini milletçe 15 Temmuz hain FETÖ darbesinde ortaya koyduk. Türk milleti tarih boyunca içerde ve dışarıda kendi huzurunu bozmak isteyenlere Kurtuluş Savaşında nasıl karşılık verdiyse 15 Temmuz akşamı da aynı ruhla ve aynı heyecanla karşılık vermiştir. Türk Milleti hain terör örgütünün bu darbe girişimine sessiz kalmamıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla her kesimden, her meşrepten insanıyla Türk Milleti Ülkesinin sahipsiz olmadığı göstererek, ülkemizin bağımsızlığını ve geleceğini korumak için sokaklara çıkarak darbecilere dur demiştir. Türkiye üzerine hesap yapanların oyununu tarihte olduğu bir kez daha bozmuştur.


Değerli Osmancıklılar; 15 Temmuz gecesi kahraman Türk Milleti tankların önüne korkusuzca yatarak ve göğsünü kurşunlara siper ederek darbe girişimini bastırmıştır. Böylece vatanı ve milleti uğruna canını vermekten çekinmeyeceğini göstererek bir demokrasi destanı yazmıştır. O gece darbecilerin açtığı ateşle 251 vatandaşımız şehit düşerken 2196 vatandaşımız da yaralanarak gazi olmuştur.
15 Temmuz 2016 tarihe “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” olarak geçmiştir. Milli iradenin karşısında hiçbir gücün duramayacağını ifade eden bu günün anlam ve önemini iyi kavramalıyız. Ülkemizin bağımsızlığını ve demokrasimizi 15 Temmuz'da darbecilere karşı cesaretle direnen şehit ve gazilerimize borçlu olduğumuzu asla unutmamalıyız. 15 Temmuz ülkemizde oynanan ne bir ilk nede son oyun olacak. Onun için uyanık olacağız ve her alanda daha güçlü olacağız. Allah bir daha 15 Temmuz gibi bir hadiseyi aziz milletimize yaşatmasın. 15 Temmuz'da sokağa çıkarak o karanlık geceyi aydınlığa kavuşturan aziz milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunarım.


Konuşmama son verirken Demokrasi ve Milli Birlik uğruna canuni hiçe sayan aziz şehitlerimize ve gazilerimize şükranlarımı sunar, hepinizi saygıyla selamlarım. Şeklinde ifadelere yer verdi.
Ardından AK parti Çorum Milletveki Av. Oğuzhan Kaya 15 Temmuz Şehitleri Meydanda toplanan binlerce vatandaşlara seslendi.


15 Temmuz Şanlı bir demokrasi zaferidir

Bugün bu vatan uğruna canını veren şehitlerimiz sayesinde, güven ve huzur içinde yaşıyoruz. 15 Temmuz, bu millete ve bu ülkeye ait olmayanlara karşı verilen destansı kahramanlık mücadelesidir. Türk milleti bu demokrasi zaferiyle top, tank, uçak, helikopter ve mermilere karşı sadece imanı ve inancıyla göğsünü siper etmiş, onurlu direnişiyle bağımsızlığından ve demokrasiden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır. O gece eşine az rastlanır bir destana imza atıldı. Halkımızın cesaretini simgeleyen 15 Temmuz Şehitleri gelecek neslimize önemli mesajlar veriyor. Şehitlerimizin ve gazilerimizin anısını Osmancık’ta yaşatıyoruz. 15 Temmuz’un yüce milletin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılmış tarihe altın harflerle yazılmış şanlı bir demokrasi zaferidir. Ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Şeklinde ifadelere yer verdi.
Programda Sela okundu. Sinevizyon gösterileri yapıldı. Birçok etkinliğin ardından program sona erdi.