15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlik geç saatlere kadar devam ederken, şehitler dualarla yad edildi. 15 Temmuz 2016'da yapılan darbe girişiminin 4. yılında Osmancık 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanan vatandaşlara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları sinevizyon ekranından aktarıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde Osmancık Ulucamii (Beylerçelebi Camii) İmam Hatibi Hafız İbrahim Bardak tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.

15 TEMMUZ; VAR OLUŞUN SİMGESİDİR

Günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör yaptı. Başkan Gelgör, " Bayrağımıza el uzatanın elini kırar, toprağımıza göz dikenin gözünü oyarız" diyerek, 15 Temmuz'un var oluşun simgesi olduğunun altını çizdi. "Her fırsatta dile getirdiğim gibi bir kez daha net bir şekilde buradan tüm dünyaya ve hainlere sesleniyorum. Bizim bayrak ve toprak meselemiz var. Biz; bayrağımıza, toprağımıza düşmanlık edene hiç bir zaman fırsat vermeyeceğiz. Kahramanlıklarla dolu tarihimize gölge düşüren 60 darbesi, 71 muhtırası, 80 darbesi, 28 şubat süreci ve son olarak 15 Temmuz... Ne yaparlarsa yapsınlar bu millete diz çöktüremeyecekler. Bu millet hainlere boyun eğmedi, eğmeyecek" diyen Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz Hain Darbe Girişiminden tüm dünya ibret alsın. Tankın, topun, uçağın, helikopterin, tüfeğin karşısına sadece bayrakları ve imanlarıyla duran bir millete düşmanlık etmeye hangi güç cüret edebilir. 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız. Cesur Millet, Güçlü Devlet. Türk’ü Yaşat ki Devlet Yaşasın. Hep Birlikte oyunu bozduk, bozacağız. 15 Temmuz; Türk Milletinin bir olduğunu tüm dünyaya ispatladığı günün adıdır. 15 Temmuz; var oluşun simgesidir. 15 Temmuz; bağımsızlığın nişanıdır. 15 Temmuz; diriliştir. 15 Temmuz; bayraktır. 15 Temmuz; vatandır. 15 Temmuz; destandır. 15 Temmuz; dayanışmadır. 15 Temmuz; Ömer Halis Demir’dir Bu vesileyle ezanlar susmasın, bayraklar inmesin. Cenab-ı Allah hainlere fırsat vermesin. Kahraman şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, gazilerimize hürmet ve şükranlarımı sunuyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene !"

BÜYÜK DERSLER ÇIKARTMAK GEREKİR

Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan ise 15 Temmuz gecesinden büyük dersler çıkartmak gerektiğinin altını çizerek, "Rabbim bir daha böyle karanlık bir geceyi ülkemize yaşatmasın. İçerideki hainlere ve dışarıdaki düşmanlara fırsat vermesin. Kanları ile destan yazan aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyor, gazilerimize cesaretleri ile fedakarlıkları nedeni ile saygılarımızı sunuyorum" dedi. Kaymakam Alkan, öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kaymakamlar Kararnamesine göre yeni görev yerinin Kütahya’nın Gediz ilçesi olduğunu kısa bir süre sonra Osmancık'tan ayrılacağını ifade ederek, Osmancık halkından helallik istedi. Kaymakam Hakan Alkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Osmanlının son döneminden 15 Temmuz’a kadar ülke yönetimine birçok müdahale olmuş, darbe girişimleri gerçekleştirilmiş, sonucunda tüm bu girişimler darbeciler tarafından ülke yönetimlerine el koymuşlardır. Osmanlı döneminde alçaklar katledilirken, Cumhuriyet döneminde 1961 darbesiyle başbakan ve bakanlar idama götürülmüştür. 15 Temmuz gecesine gelindiğinde Fetöcüler tarafından haince gerçekleştirilen tarihin en kanlı darbe girişimi Sayın Cumhurbaşkanımızın dik duruşu, kahraman vatandaşlarımızın canlarını ve kanlarını ortaya koyarak devletinden ve milletinden taraf olan kamu personeli ile birlikte hain darbe girişimi akıbete uğratılmıştır. O gece ülkesini, milletini, demokrasini ve kendi seçmiş oldukları liderini korumak için yaşlısı genci, sağcısı, solcusu, Alevi’si, Sünni’si, tüm vatandaşlarımız 16 Temmuz sabahına kadar canlarını da ortaya koyarak tarihinde ilk defa demokrasisini zafer ile taçlandırmıştır. FETÖ terör örgütü tarihin en karanlık, en münafık, en kanlı yapısı olduğunu göstermiştir. Uygulamış oldukları sistem ile ülke yönetiminde halk nezdinde büyük tahribatlara yol açmıştır.

O gece Türkiye Büyük Millet Meclisi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Özal Harekat Daire Başkanlığı gibi bir çok yer kendilerine emanet edilen, vatandaşın malı olan uçak ve helikopterle bombalanmış, ellerinde Türk bayrağı sallayan vatandaşlarımız kurşun yağmuruna tutulmuştur. Tüm bu olaylar milletimizin inanç ve imanlarını püskürtmeye yetmemiştir. 15 Temmuz gecesinde 251 vatandaşımız, polisimiz, kamu görevlimiz Şehit düşmüş 2 binden fazla vatandaşımız yaralanmıştır. Bu günde olduğu gibi vatandaşlarımız günlerce sabahlara kadar demokrasi nöbeti tutmuşlar, demokrasilerine sahip çıkmışlardır. 15 Temmuz 2016’dan bu taraf darbecilerin büyük bir kısmı, darbe davaları sonuçlanmış ve hain darbeciler hak ettikleri cezalara kavuşmuştur. FETÖ ile bağlantılı davların büyük bir kısmı sonuçlanmış bir kısmı devam etmektedir. 15 Temmuz gecesinden büyük dersler çıkartmak gerekir. Her kurum, her kişi kendince dersler çıkartacaktır."

Programda daha sonra Osmancık Ulucamii (Beylerçelebi Camii) müezzini İsmail Şaka tarafından ilahi ve kaside okundu. Osmancık Atatürk Ortaokulu Müzik öğretmeni Hilal Kınıklı Gitar ile Beden Eğitimi öğretmeni Uğur Çağlayan bağlama ile kahramanlık türküleri seslendirdiler. 15 temmuz temalı yarışmada birinci olan öğrenciye ödülünü Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan verdi. İlçe Müftüsü Dr. Eyyup Aydın’ın yaptığı dualarla program sona erdi.

Programa Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Cumhuriyet Baş Savcısı Ceyhun Ayvazoğlu, Osmancık Jandarma Komutanı Teğmen Nuri Uyar, Osmancık İlçe Emniyet Müdürü V. Beytullah Töre, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Cebeci ve Kadir Eskiadam, Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci, İlçe Müftüsü Dr. Eyyup Aydın, MHP İlçe Başkanı Satılmış Karatağ, AK Parti İlçe Başkanı Hakkı Güngör, CHP İlçe Başkanı Sadık Eker, İYİ Parti İlçe Başkanı Sefer Mustafa Boyacı, Saadet Parti İlçe Başkanı Halil İbrahim İnoğlu, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, daire amirleri, askeri erkan, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.