Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi, nişasta bazlı şekerin insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu bildirdi.

Açıklamada; "Bilim insanlarının söylediklerine göre maalesef ülkemizde nişasta bazlı şeker kullanımı çok yoğun. Avrupa’da nişasta bazlı şeker (NBŞ) kullanımı yüzde 1’ler civarında. Bizim ülkemizde ise yüzde 15’ler civarında" denildi.

PANKOBİRLİK, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ) NEDİR?

"Son günlerin en çok tartışılan konuların başında şeker geliyor. Her geçen gün şekerle ilgili sağlık haberlerine rastlamamız oldukça olağan.

Piyasadaki şekeri gerçek şeker ve gerçek olmayan şekerler diye ikiye ayırabiliriz. Gerçek şeker; şeker kamışından, şekerpancarından, yeni dönemde steviadan elde edilen şekerdir. Bu şekere sakroz denmektedir.

Sakroz soframızda, ev tipi tüketiminde çayımızda, pastamızda kullanılan şeker olduğu için bir diğer adı da çay şekeri veya sofra (masa) şekeridir.

Piyasada bulunan diğer şekerler ise yapay tatlandırıcılar ve nişasta bazlı şekerlerdir. Yapay tatlandırıcılar tatlandırma özelliği oldukça yüksek olan kimyasallardır. Örneğin çokça adını duyduğumuz yapay tatlandırıcılardan biri aspartamdır. Aspartam sakızdan kolaya birçok gıda ürününde kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcıların sağlığa zararlı olup olmadığı hakkındaki araştırmalar devam etmektedir. Piyasada bulunan ve gerçek şeker ikamesi olarak kullanılan bir diğer ürün nişasta bazlı şekerlerdir (NBŞ). Sağlık konusunda haklı olarak tartışılan ve tüketimine azami önem gösterilmesi gereken şeker NBŞ’dir.

Nişasta bazlı şeker mısırdan elde edilen şekerdir. Nişasta bazlı şeker (NŞB), mısırda bulunan nişastanın işlenmesiyle elde edilen glukoz ve fruktoz içeren şekerler olarak tanımlanıyor. Mısırdan üretildiği için “mısır şekeri” veya “mısır şurubu” olarak da adlandırılıyor. Büyük bir oranı vücutta fruktoza dönüşür. Früktoz çok masum olmayan bir şekerdir. Çünkü insülin direncini tetikleyerek aşırı şişmanlığa yol açar. Ayrıca kandaki trigüserid değerlerini artırabilir. Bilim insanlarının söylediklerine göre de maalesef ülkemizde nişasta bazlı şeker kullanımı çok yoğun. Avrupa’da nişasta bazlı şeker (NBŞ) kullanımı yüzde 1’ler civarında. Bizim ülkemizde ise yüzde 15’ler civarında.

NBŞ’ler günümüzde paketlenmiş gıda ürünlerinin birçoğunda bulunmaktadır. Gerçek şekere kıyasla daha ucuz olmasından ötürü sanayiciler ürünlerinde NBŞ kullanmaktadırlar. NBŞ gıda sanayinde şeker ikamesi olarak kullanılan sıvı tatlandırıcıların (glikoz şurubu, mısır şurubu, früktoz şurubu, yüksek früktozlu mısır şurubu) genel adıdır. NBŞ’nin hammaddesi bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Çoğunlukla mısır olmak üzere üretiminde patates ve buğday da kullanılabilmektedir. NBŞ üretiminde öncelikle bu bitkilerden nişasta elde edilir. Elde edilen nişastanın enzimatik hidroliz ile sıvılaştırılması ile glikoz şurubu elde edilir. Glikoz şurubu bu sıvı tatlandırıcıların genel ismidir.Mısırdan elde edilene mısır şurubu denmektedir.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER HANGİ GIDALARDA VAR?

Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi,meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek, hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılıyor. Şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu tercih ediliyor. Ülkemizde üretilen gazoz ve meşrubatların neredeyse tamamında kullanılıyor bu zehir!

NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEDEN ZEHİR!

Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen ve mısırdan elde edilen NBŞ’de yüksek oranda früktoz (meyve şekeri) vardır. Fruktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir. Bu nedenle obeziteye davetiye çıkarır. Ayrıca diyabet, kolesterol, kalp-damar hastalıkları, siroz, pankreas kanseri, karaciğer yağlanması NBŞ’nin neden olduğu hastalıkların başında gelmektedir.

NBŞ Türkiye bir cennet durumunda. Bunun tek nedeni ise nişasta bazlı şekerin, pancardan elde edilen şekere oranla 250-300 kat daha tatlı olması. Şekerpancarında dünyanın 4’üncü büyük üreticisi olan Türkiye, yeterli oranda mısır üretiliyor olmasına rağmen dışarıdan ithal ettiği mısırla NBŞ üretiyor. Türkiye’de gıda maddelerinde kullanım oranı ise bazı verilere göre yüzde 30 ancak yüzde 50-80’lere vardığı iddia ediliyor."