Karayolları Osmancık Şube Şefliğinde çalışan işçiler, kadroya alınmamaları nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasını içeren yasa, Karayolları işçisini kapsamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatıyla taşeron işçilerinin büyük bir çoğunluğu kadroya alınırken, Karayollarında aynı durum söz konusu olmadı.

Karayolları Osmancık Şube Şefliğinde çalışan işçiler söz konusu kadro alımından kendilerinin yararlanamamasına tepki gösterdi.

Türkiye genelinde binlerce Karayolları işçilerinin kadroya girememesi, işçilerin umutlarını boşa çıkarırken, bağlı sendikaların hukuk mücadelesinin devam ettiği öğrenildi.

Verilen kadro hakkından yararlanamayan Karayolları işçileri, bu duruma tepki göstermek için yarım gün iş bırakma eylemi yaptı.

Yol-İş 71 Şube Şefliği İşyeri Baş Temsilcisi Muammer Gömleksiz, yapılan eyleme destek vererek basın açıklaması yaptı. Karayolları Şubesi bahçesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında Gömleksiz, şu ifadelere yer verdi:

“696 Sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında taşeronların çalıştırdığı işçilerin bir bölümünün kadroya alınması memnuniyet yaratmıştır. Ancak söz konusu kararnameyle;

Karayollarında asıl işin bir parçası olan yol bakım ve onarım hizmetleri, kartla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri "anahtar teslimi" olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin, tünel işletmeciliğinde tünellerin bakım ve hizmetlerini yapan işçiler ile müşavirlik hizmeti altında tünellerdeki HGS dahil her türlü asıl işleri yapan işçilerin kadroya alınmaması,

Köylere Hizmet Götürme Birlikleri´nde çalışan işçilerin kapsam dışı bırakılması,

İl Özel İdareleri´nde 5 ay 29 gün çalışan işçilerin ise çalışma sürelerinin 4 aya uzatılması hakkından yoksun bırakılması, bizlerde hayal kırıklığı yaratmış, çalışanları aileleri ile birlikte üzmüştür. Kadroya geçişte taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrım yapılması, bizde ve kamuoyunda Cumhurbaşkanımızın tam olarak bilgilendirilmediği kanaatini uyandırmıştır.

Bizler, Karayolları Genel Müdürlüğü´nde muvazaalı, yani kanuna karşı hileli olarak asıl işin bir parçası olan anahtar teslimi işlerde, taşeron yanında çalışan işçi arkadaşlarımızın kurumlarında kadrolarına geçirilmesini,

İl Özel İdareleri´nde taşeron yanında çalışan işçilerin şirket marifetiyle değil, doğrudan kadroya alınmalarını,

Belediyelerde ve İl Özel İdarelerinde kısmi süreli olarak 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizin ise çalışma sürelerinin 4 aya uzatılmasını talep ediyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin; taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrım yapan ve adil olmayan bu düzenlemeyi değiştireceklerini, tüm taşeron işçilerinin başlangıçta açıkladığı gibi kapsama alınıp kadrolarına kavuşacaklarını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın mağdur edilen bu işçileri de aileleriyle birlikte sevindireceklerine inanıyoruz.”