19 Eylül Gaziler günü Osmancık'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Hükümet Konağı Bahçesi’ndeki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen kutlama

Programına Osmancık Kaymakam Vekili Kargı Kaymakamı Muhammed Çetin, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Garnizon Komutanı Yiğit Efe İşsevenler, Emniyet Müdürü Mürsel Türkmen, daire müdürleri, siyasi parti temsilciler ve gaziler katıldı.

Gaziler Günü kutlamaları saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende; Kaymakamlık Makamı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Osmancık Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu.

Çelenk sunma töreninin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı

Jandarma Personel Astsubay Üstçavuş Abdullah Sözen yaptı.

Sözen yaptığı konuşmada, “Sakarya Meydan muharebesinin kazanılmasına müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de Mareşallik ve Gazilik unvanı verilmiş ve bu vesile ile 19 Eylül Gaziler Günü olarak addedilmiştir.

Bu önemli günde; ülkesi milleti ve devleti için yaşamını ortaya koyan kahramanlarımızı yani gazilerimizi anmak ve onlara Yüce Türk milleti adına şükranlarımızı sunmak üzere toplanmış bulunuyoruz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gaziliğin önemini; “Kahraman Türk Ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine dalalet eden bu unvan ve rütbeyle ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatan ile bölünmez bütünlüğü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir.

Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malül veya gazi olarak hayat mücadelesi veren değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir” cümleleriyle belirtmiştir.

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk Milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu uğurda kendisini çepeçevre sarmış düşmanlarına karşı üç kıtada savaşmış, zaferden zafere koşmuştur. Türk milletini her ferdi, sürdürdüğü hayatın geçmişte elde edilen bu tecrübelerin bir sonucu olduğunu bilerek onu bu günlere ulaştıran şehit ve gazilerimizin yazdığı bu büyük destanları övünerek anlatmalıdır.

Kahraman gazilerimiz;

Sizler, hepimizin yürekten inandığı kutsal değerler uğruna savaştınız. Türkiye Cumhuriyeti’nin yan ısıra Kore Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varoluş mücadelesinde ve yurdumuzun dört bir köşesinde hayatlarınızı hiçe sayarak ülke menfaatleri için tüm benliğinizi ortaya koydunuz. Atalarımızdan devraldığınız üstün cesaret ve fedakarlık meziyetini devam ettirdiniz. Mazisi kahramanlıklarla dolu, zaferlerle süslü milletimize, bu onurlu hatıraları kazandırıp nesilden nesile aktarılmasını sağladınız. Bugün hürriyetimizin temelini sağlayan sizlerle ne kadar övünsek, ne kadar gurur duysak azdır. Bu millet sizin fedakarlıklarınızı asla unutmayacaktır. Başta Gazi Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için toprağa düşmüş şehitlerimizin, ebediyete intikal etmiş olan ve hayatta olup bizi burada onurlandıran kahraman gazilerimizin huzurunda saygıyla eğilerek şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Okul öğrencilerinin okudukları şiirlerin ardından Osmancık Kaymakam Vekili Kargı Kaymakamı Muhammed Çetin gazileri makamında ağırladı.

Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen program Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği ziyareti ile devam etti.

Dernek binasına yapılan ziyarette gazilerin talepleri dinlenirken Kaymakam Çetin hayatta olan ve olmayan tüm gazileri şükranla andıklarını ifade etti.