Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi'nin düzenlediği İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'a Vefa Programı, Ömer Derindere Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Osman Yaşar Pehlivan'ın sunumuyla derneğin çok amaçlı salonunda gerçekleşti.

Osman Yaşar Pehlivan konuşmasına Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatarak başladı.

Mehmet Akif'in her yönüyle bir ahlak abidesi olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Pehlivan, "Mehmet Akif; şiirleri, hayatı, yazdıkları ve yaşadıklarıyla topluma öncü ve önder olmuş bir şahsiyettir. Akif, Kur'an ahlâkının gereği olarak hayatı boyunca mütevazı yaşadı. Hiçbir zaman kendisini başkalarından üstün görmedi. Gurur, kibir onun semtine uğramadı. Dostlarına karşı, daima onlardan fazla dost davrandı. Haksızlık etmektense, haksızlığa uğramayı tercih etti. O ki, hakiki Müslümandı, aldatılabilir; fakat kimseyi aldatmazdı" diye konuştu.

Pehlivan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Akif, kendi olmayanlara kızardı. Benzemek, taklit, kopya sinirlendiği şeydi, hayatının bir kısmı da bu öfkeden ibaretti. İki yüzlülere garazı vardı; fakat yaşı ilerledikçe: "İki yüzlüleri artık sever oldum. Çünkü yaşadıkça yirmi yüzlü insanlar görmeye başladım" diyordu.

Milli değerleri, karakteri ve idealleri yansıtan eserleriyle, şiirleriyle ve mücadeleci kişiliğiyle bugünü aydınlatmaya ve yol göstermeye devam eden Mehmet Akif Ersoy'u, rahmetle, minnetle yad ediyorum."

Osman Yaşar Pehlivan, program sırasında ayrıca Akif'in şiirlerinden de örnekler okudu.