Osmancık Devlet Hastanesi’nde 1-7 Ekim Emzirme Haftası kutlandı.
Osmancık Devlet Hastanesi bahçesinde düzenlenen Emzirme Haftasına Başhekim Halise Babayiğit ve sağlık personeli kadrosu ile anne adayları ve anne misafirler katıldı.
Kalabalık katılım ile gerçekleşen 1-7 Ekim Emzirme Haftası kutlamasında Osmancık Devlet Hastanesi Başhekimi Halise Babayiğit, annelerin bebeklerini ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslemeleri ve uygun ek gıdaların katkısıyla 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelerini önererek anne sütünün önemine değindi.


Babayiğit; “Bebeğinizin ilk 6 ay sizin sütünüzden başka, su dahil hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Yeni doğan bir bebek emmese bile annenin göğsünde sık sık kalmak isteyebilir. Öğün sayısı daha sonra giderek azalabilir. Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerinizin şişmesini ve acımasını da önler.
Anne sütünün ayrıca faydalarından bahsetmek gerekirse, anne bebek arasındaki duygusal bağ kurulmasını sağlar, immün sistemini geliştirir, ekonomiktir, kolay hazmedilir, annenin meme ve over kanseri riskini azaltır, emen beklerde IQ daha yüksektir, ishal ve solunum yolu hastalıklarından korur, emziren annelerde meme ve rahim kanserlerine yakalanma riski azdır ve fizyolojik sarılığı önler.  
Peki emziren annelerde süt süz yapımının devamlılığı için dikkat etmesi ve uygulaması gereken etkenler nelerdir? Çocuğunuzun büyümenin hızlandığı dönemlerde birkaç gün boyunca sütünüzün bebeğinize yetmediğini, göğüslerinizin boşaldığı halde bebeğinizin emme isteğinin sürdürdüğünü, bebeğinizin sık sık emerek süt salgınızın arttırmaya çalıştığını fark edebilirsiniz. Göğsünüz sık aralıklarla boşaltılması, sıvı alımına ve beslenmeye özen göstermek ve yeterince dinlenmek kısa sürede süt salgınızın bebeğin artan gereksinimini karşılayacak seviyeye gelmesine yetecektir. Yanlış emzirmeden dolayı da meme başı çatlaklıkları oluşabilir buna da dikkat etmemiz gerekmektedir. Özetle daha çok emzirme eşittir daha çok uyarı o da eşittir daha çok süt yapımı demektir.


Bebeğinizi 6.aydan sonra uygun ek besinlerle birlikte en az 2 yaş ve ötesine kadar emziriniz. 6.ayını doldurduğunda zamanında, uygun miktarda, şekilde, sıklıkta, ve uygun ek besinlerle başlamak çok önemlidir. Sevgili anneler anne adayları, anne sütü bir hazinedir, sütünüzün her damlası bebeğiniz için değerlidir, bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü verin. Şunu sakın unutmayın en büyük miras anne sütü. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederiz” dedi.


Hemşireler tarafından Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış tanıtım broşürleri dağıtılarak anne ve anne adayları tek tek bilgilendirildi.


Etkinlikten oldukça memnun kalan anne ve anne adayları Osmancık Devlet Hastanesi Başhekimi Halise Babayiğit başta olmak üzere tüm doktor ve hemşireler ile emeği geçen sağlık personellerine çok teşekkür ederek, bu tür etkinliklerin düzenlenmesinden memnun kaldıklarını ifade ettiler.
Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen etkinlikte hep birlikte günün anısına yaş pasta kesilerek katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.