Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığın 14 yılda Çorum’a toplamda 11 milyar TL’lik yatırım yaptığını ifade etti.

Bir dizi ziyarette bulunmak ve 7 yatırımın temelini atmak için Çorum’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Valilik Toplantı Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Vali Yardımcıları Adem Saçan ve Alp Aslanargun, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Toplantıda Çorum’da geçmişte yapılan yatırımlar ve gelecekte yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler veren Bakan Eroğlu, 4 Mart’ta gerçekleştirdiği Çorum ziyaretinde verdiği 82 müjdenin 59’unun tamamlandığını ifade etti. Fiziki gerçekleşmesi %50’nin üzerinde olan projelerin bu yıl sonunda tamamlanacağını dile getiren Bakan Eroğlu, yapılacak yatırımlarla birlikte Çorum’un daha da güzel bir yer haline geleceğini iletti.

Bakan Eroğlu, konuşmasında şunları söyledi:

71 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPACAĞIZ

“Bugün Çorum’a 7 adet yatırımın temelini atmak için geldik. 71 milyon TL’lik 7 yatırımın temelini atacağız. Özellikle sözümüz olan Sungurlu Barajı, Sungurlu’daki Ortakışla Barajı’nın temelini atacağız. Özellikle 1700 dekar araziyi sulayacak olan, yılda da 1 milyon 100 bin TL çiftçilere ilave gelir sağlayacak olan bir projemiz. Bunun dışında Uğurludağ ilçe merkezi Kızıldere ve Kuru derelerin ıslahını, Merkez’de Düvenci köyünün dere ıslahlarını ve çok sayıda müteferrik ve taşkın koruma tesisleri var. Bunlar DSİ tarafından temeli atılacak ve hızla bitirilecektir.

Bunun dışında Orman burada bir paket hazırladı. Ormanın burada yatırımları fazla. Ormancılık açısından Çorum çok önemli. Gerek erezyon kontrolü, rehabilitasyon, fidan üretimi çok önemli. Orman köylerine ORKÖY kredisi veriyoruz. Ayrıca gelir getirici türler tesis ediliyor. Buraya da 15 tane daha tanker gönderiyoruz.

Doğa Koruma Milli Parklar açısından burada çok muhteşem yatırımlar yapılıyor. Özellikle bugünlerde ÇATAK Tabiat Parkı altyapı tesisleri, 7 tane tesis yapılacak.

HEYBEMİZ DOLU GELDİK

Bu tesislerin toplamı 71 milyon TL’ye mal olacak. Bunların temelini atacağız. Bir yere giderken bizim kültürümüzde var. Burada size leblebi getirecek halim yok tabi. Afyon tarafından gelmediğim için lokum da yok. Heybemiz dolu geldik ama.

82 MÜJDENİN 59’U TAMAMLANDI

Daha önce geçtiğimiz yıl 4 Mart’ta geldim. 82 müjde vermiştim. 729 milyon TL’lik müjdeyle gelmiştim. Bu sefer 14 müjdeyle geldim, 18 milyon TL’lik müjdeler. Daha önce verdiğimiz 82 müjdenin 59’u bitti. Burada kitapçıkta belli.

Sayın vekilimiz demişti ki, mutlaka Alaca'ya su getirelim. Bu bizim vazifemiz değil ama yapalım demiştim. Koçhisar Barajı’ndan su getirdik. Diğer barajlar, göletlerin hepsi tamamlandı. Dere ıslahlarının hepsi tamamlandı. Ormancılık faaliyetlerinin hepsi yapıldı. 82 müjdenin 59 tanesi tamamlandı.

FİZİKİ GERÇEKLEŞMESİ %50’NİN ÜSTÜNDE OLAN YATIRIMLAR BU YIL BİTER

Mesela İskilip Derekargın Barajı’nın %80’i tamamlanmış. Bu yıl sonunda su tutacak. Osmancık İncesu barajı önümüzdeki yıl Kasım ayında bitiriyoruz. Sungurlu Ortakışla Barajı 2019’da bitecek. Mecitözü Bayındır Barajı bu yıl sonu bitecek. Şeyh Musa Göleti bu yıl bitecek. Çorum Oğuzlar Barajı gelecek sene bitecek. Fındıklı Barajı bu yıl bitecek. Bunların hepsi eninde sonunda bitecektir.

Bütün sözlerimizi yerine getiriyoruz. Zaten biz yapacaklarımızın sözünü veriyoruz. Bugün Sungurlu Ortakışla Barajı’nın sulamasının temelini, Boğazklae Örenköyü Dere Islahı, Düvenci Dere Islahı, Kargı, Osmancık ve Uğurludağ’daki dere ıslahları, bunların bir kısmının temelini atacağız, bir kısmının da temeli bu yıl içinde atılacak.

73 BİN DEKARA 5 MİLYON FİDAN

Orman Genel Müdürlüğü 5 milyon fidanı toprakla buluşturacaklar. 73 bin dekar alanda yapılacak bu çalışma.

Bal üretimi Çorum’da çok iyi derecede. Hatta artık Çorum’un balları leblebiyi geçecek. Çorum balı Çorum leblebisiyle yenir diyeceğiz. Leblebinin yanında bal da vereceğiz. Çorum’da bu yıl 2 adet bal ormanı kuruyoruz. Birisi Ortaköy bal ormanını kuruyoruz ve 150 aileye ORKÖY kredisi vereceğiz.

Tüm köyleri kalkındırmak için onlara ORKÖY kredileri veriyoruz. Bunların dışında ormanlık alanda gelir getirici ağaçları dikiyoruz, parselliyoruz ve kura ile eşit bir şekilde tüm köy halkına dağıtıyoruz. Bunun 3 yıl bakımı ve masrafları bize ait oluyor. Geliri 49 yıl vatandaşa ait olarak veriyoruz. Vatandaş sadece çıkan malı satacak. Şimdiye kadar 97 köy tamamlanmış, 25 köy arazi hazırlığı toplamda 170 köyde bu çalışmalar yapılacak.

Şuanda bir diğer milletvekilimiz Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt bir heyetle Fransa’ya gitti. Dünya lavanta sanayisinin çoğu orada. Fransa bundan çok para kazanıyor. Oradan bilgileri alıp, heyet bir rapor sunacak. Burada lavantayla ilgili bir çalışma da düşünüyoruz.

14 YILDA 11 MİLYAR TL

Netice itibariyle hükümetimiz Çorum’a çok önem veriyor. Çorum hakikaten unutulmuş bir ildi. Biz hükümet olarak Çorum’u çok seviyoruz. Cumhurbaşkanımız da her zaman Çorum’a ne gerekiyorsa yapın demişti. Çorum’a 14 yılda 11 milyar TL’lik yatırım yaptık. Geçtiğimiz yıl bakanlık olarak sadece Çorum’a yaptığımız 1 milyar 460 milyon TL’dir.

ÇORUM’U ÇİÇEK GİBİ YAPACAĞIZ

Biz burada çok sayıda baraj ve gölet yaptık. 5 tane büyük baraj, 5 tane büyük gölet yaptık. 114 bin 760 dekar araziyi sulamaya açtık. Bu sulama çok faydalı. Yaptığımız hesaplara göre sadece vatandaşa yılda 100 milyon TL kazandırıyoruz. Çiftçimizi kalkındırmak istiyorsak hedef sulamadır. Biz de zaten 2017, 2018 ve 2019 yıllarını Çorum’da sulamada hamle yılları ilan ettik. 62 derenin ıslahını yaptık, 55 milyon fidan diktik. Çorum’u çiçek gibi yapacağız. 2 şehir ormanı, 4 bal ormanı kurduk. 20 tane mesire yeri kurduk ki, Ankaralılar gelip yaz aylarında dinlensin istedik. 2 bin 312 aileye 22 milyon TL’lik destek verdik.

TELEFONDAN HAVA DURUMUNU TAKİP EDİN

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 2 adet otomatik hava ölçün istasyonu kurulacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz her yere otomatik ölçüm cihazları kurdu. Biz öyle bir ileri teknoloji kurduk ki, artık havanızı, radarınızı telefonunuzdan izleyebileceksiniz. Hangi ili, ilçeyi isterseniz bakabileceksiniz.

KOÇHİSAR’DAN MERKEZ’E İÇME SUYU GELECEK

Koçhisar barajından merkeze bir hat daha çekeceğiz. Çorum’un merkezinden nüfus çok artıyor. Su sıkıntısı olmasın diye Koçhisar’dan merkeze su getirmek için bir proje yapıyoruz. Bu yıl da yatırım programına koymak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

ÇORUM’UN %75’İNİ SULAYACAĞIZ

İnşa halinde Çorum’da şuan 15 adet baraj var. Çorum, baraj ve göletler şehri olacak. Göletler de 25 adet var. 4 tane daha planlamada gölet var. 45 adet sulama projesinin projeleme aşamasını gerçekleştiriyoruz. Çorum’un %75’ini sulayacağız.

Çorum gerçekten çok güzel bir noktaya geldi. Çorum ilerliyor. Çorum’un yıldızı parlaktır.”